tisdag 31 juli 2007

Blåbärspaj


Efterrättsdags IGEN! :) Jag har fått en massa blåbär av svärfar och maken ville ha paj... (ja, jag är svag för pajen med...). Vi hade vaniljvisp till och det var mycket gott!

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
100 g smör
1 ägg

Gör pajdegen, gärna i en matberedare. Mät upp de torra ingredienserna först. Finfördela sedan margarinet i mjölet så att det blir en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 200 grader, 6-7 minuter.

Fyllning:
ca 200 g blåbär (använder du frysta, sila bort överflödig vätska då du tinat dem)
1 msk socker
drygt 1 tsk potatismjöl

Lägg bären i det förgräddade pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

Smuldeg:
1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör

Blanda de torra ingredienserna, lägg i margarinet och finfördela det till en smuldeg. Strö smuldegen över blåbären, det täcker nästan hela pajen. Grädda strax under mitten i ugnen 20-25 minuter, tills pajen fått fin färg.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hh så gott!! Nu blir ju jag sugen på blåbärspaj och klockan är inte ens 12 än! Illa, Haha. Jo, testa fiskgratängen, den är verkligen supergod! =)