måndag 30 juli 2007

Bröd med vitlök, soltorkade tomater och brieost


Jag älskar nybakt bröd och ibland är det gott med en fyllning. Passar på en buffé eller till en soppa. En favorit är med fetaost och oliver, men denna gång blev det annorlunda. Jag bakar ofta på kall degvätska, det kräver längre jästid, men själva degen blir så mycket enklare att göra!

16 st (halvera receptet om du inte vill ha så många)

25 g jäst
2 tsk salt
2 dl filmjölk
3 dl vatten
1 msk olivolja
1 dl fullkornsdinkel
ca 11-12 kärnvetemjöl med fullkorn

Lös jästen i saltet. Tillsätt kall fil + vatten, olja och fullkornsdinkel. Därefter vetemjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i några timmar. Dela degen i två delar och kavla ut till avlånga plattor. Pensla degen med lite olivolja, ca 1 msk på varje platta. Pressa några vitlöksklyftor och fördela på mitten av plattorna tillsammans med några strimlade soltorkade tomater och brieost eller vit castello, ca 150 g kanske (men skär bort möglet). Vik 1/3 av degen från långsidan över nästa tredjedel och vik den andra långsidan över den redan vikta. Skär 8 bitar av varje deg. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 minuter. Grädda i 250 grader ca 8-10 min.

2 kommentarer:

Anonym sa...

gud vad goda de ser ut. tack för underbara bilder och jag blir sugen på att laga god mat malin! kram kattis i valbo

fruktsallad sa...

Kul att inspirera! Detta är nitt stora intresse nu! :) Kramisar