tisdag 31 juli 2007

Nötfärsbiffar med oliver, rostade rotsaker och sås med getost och soltorkade tomater


Idag har vi haft middagsgäster igen. Trevligt! :) Jag hade ett recept från Uppsala Nya Tidning till inspiration, men jag följde det inte slaviskt. Biffarna serverades med rotsaker i ugnen (det blev färskpotatis med skalet kvar, morot och palsternacka), sås med getost och soltorkade tomater samt en grönsallad. Baguetter bakade på lantbrödsmjöl också. Man kan givetvis halvera receptet, men det gör ju inget om det blir över för då har ni till fler middagar eller luncher!


Nötfärsbiffar med oliver
16 st

800 g nötfärs
2 tsk salt
1 ägg
2 dl mjölk
ca 20 svarta oliver, hackade
1 gul lök, riven
1-2 msk hackad fryst persilja
några varv med pepparkvarnen

Blanda samman alla ingredienser. Forma 16 biffar och stek ett par minuter på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och efterstek i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Se efter att biffarna inte är rosa inuti.

Rotsakerna:

Skär dem i bitar och blanda om tillsammans med ca en matsked olja och salt i en långpanna med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen på 225 grader, ca 40 minuter.

Såsen:

1 burk minifraiche
1 förp laga lätt grädde
1 kalvbuljongtärning
soja efter smak
3-4 soltorkade tomater, strimlade
ca 100 g getost, utan kant

Blanda minifraiche och grädde i en liten kastrull. Låt småkoka och tillsätt buljongtärning och soja. Tillsätt tomater och getosten mot slutet. Rör så osten smälter. Smaka av. Mmmmmm...

Inga kommentarer: