måndag 16 juni 2008

Surdegsbröd


Jag har ju några påsar surdeg liggandes i frysen och igår fick jag lust att baka... Det blev två stora mycket goda surdegsbröd. Receptet kommer från Hembakningsrådet.

Surdegsbröd
2 limpor

3 dl surdeg
25 g jäst
6 dl ljummet vatten 37°
25 g rumsvarmt smör
1 msk salt
1 msk stött kummin
1 msk brödsirap
6 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl special med fullkorn
5-6 dl vetemjöl
Häll surdegen i en bunke, smula ner jäst och häll över vattnet. Tillsätt smör i klickar, salt, kummin, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt, tillsätt ev. mera vetemjöl och låt den jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till två limpor och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 – 40 minuter. Sätt ugnen på 200º. Grädda i ugnen ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för ett jätte gott surdegsbröd. Inte nog med att det smakade bra, det var riktigt snyggt. Få se om jag kan få in en bild på dem.

Anna