Mera jordgubbar! :) Varför inte bjuda på denna underbart goda och fräscha jordgubbstarte (varför inte säga rätt och slätt paj?!)?! Receptet kommer från Upsala Nya Tidning och det blev vår efterrätt på midsommarafton. Jag ändrade dock lite och gjorde en pajdeg med mandelmassa i. Gillar man inte mandelmassa gör man en pajdeg med lite socker i.
Pajdeg:
Pajdeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
150 g mandelmassa, riven
(1 msk vatten)
Alternativ pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk florsocker
½ krm salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
Fyllning:
1 burk lemon curd, 320 g (citronkräm, finns bland marmelad i butiken)
3 ägg
1 l jordgubbar, sköljda, snoppade och delade
Kör smör, mjöl och mandelmassa till en grynig massa i matberedare. Tillsätt ev vattnet och kör lite till. Platta till degen till en platta och vira in i plastfolie. Lägg in den i kylen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet cirka 12 minuter tills det får lite färg. Låt den svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Vispa ihop lemon curd och ägg och fyll pajskalet. Grädda ca 20 minuter tills fyllningen stannar. Låt svalna. Arrangera jordgubbarna ovanpå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar