Åh, jag är så baksugen! Vill baka bröd, men har svårt att komma igång. Jag bakade dock häromdagen ett bröd som blev så gott. Enkelt och nyttigt med råg-, korn- och vetemjöl. Perfekt för frukostmackorna. Filen ger en god, syrlig smak till brödet.
Skurna portionsbröd med fil
ca 16 st
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk olja
5 dl fil
4 dl rågmjöl
4 dl kornmjöl
1 dl linfrön
2-3 dl vetemjöl
Lös jästen i saltet. Tillsätt olja och fil. Arbeta in mjölet. Ta lite vetemjöl i taget tills du får en smidig deg. Degen får gärna vara lite kladdig. Låt jäsa ett par timmar under duk. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och forma två avlånga jämntjocka limpor. Dela vardera limpa i åtta delar genom att dela på mitten hela tiden. Lägg med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 min under duk. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 8-10 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar