måndag 30 juni 2008

Skagentårta


I flera år har jag velat göra denna skagentårta! Nu på midsommar passade det fint och den blev mycket uppskattad. Receptet kommer från ICA. I deras version är det pepparot, men det gillar inte jag så jag tog i rivet skal av lime istället.

Skagentårta
6-8 personer som förrätt

Botten:
200 g kavring
75 g smält smör (eller margarin)

Fyllning:
200 g cream cheese
250 g kesella
rivet skal av en lime
300 g skalade hackade räkor
150 g hackade kräftstjärtar
1/2 dl finklippt dill
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Dekoration:
50 g stenbitsrom
dillvippor
ev några räkor eller kräftstjärtar

Smula ner kavringen i en matberedare.Smält matfettet. Blanda samman matfett och kavringsmulor till en deg.Tryck ut i en rund form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Låt formen stå svalt i minst 1 timme. Blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen, rör om noga så att det fördelas ordentligt.

Bre ut fyllningen över bottnen, använd en slickepott för att få en jämn och slät yta. Låt vila svalt i ett par timmar eller över natten. Dekorera och skär i tårtbitar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

åh, vi brukar göra liknande tårta till kräftskuivorna :) en räkcheesecake med saffran. så himla gott! :D

fruktsallad sa...

Carolina: Mm, gott! Längtar till kräfttider också! Vill ha kräftfest! :)