onsdag 21 januari 2009

Pastagratäng med köttfärs och enkel ostsås


Idag skulle vi haft en annan familj på middag. Men så ringde de precis innan och sade att yngsta dottern blivit sjuk på dagis. Inget att göra åt, men det hade varit trevligt att träffas!
I alla fall så hade jag planerat pastagratäng (lasagne från början men blev sugen på att göra med vanlig pasta istället) och den blev urgod! Jag kokade pasta, gjorde en köttfärssås och en enkel ostsås. Varvade detta i en form och så riven ost överst. In i ugnen tills gratängen fått fin färg. Mums! Inspirationen kommer från Eja Nilssons Stora boken om grytor och gratänger. Jag gillar att ostsåsen känns fräsch och inte innehåller så mycket ost (jag minskade lite på osten enligt hennes recept).

Pastagratäng med köttfärs och enkel ostsås
4 personer

ca 300 g pasta, t ex penne eller snäckor
ca 50 g riven ost att strö över gratängen

Köttfärssås:
2 gula lökar, fint hackade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
400 g nötfärs
1 tetra krossade tomater
1 kalvbuljongtärning
2 msk tomatpuré
½ tsk av vardera timjan, oregano och basilika
1 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Fräs löken i lite margarin. Tillsätt färsen och låt fräsa några minuter till. Lägg över i en gryta. Tillsätt tomater, buljongtärning, tomatpuré, örtkryddor och paprikapulver. Koka upp och låt puttra under lock på ganska svag värme minst 30 minuter, gärna en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Koka under tiden pastan och gör ostsåsen.

Ostsås:
2 dl hönsbuljong
2 dl mjölk av valfri sort (jag använde lätt och det gick utmärkt!)
2 msk maizena ljus redning
50 g lagrad ost, gärna 17%

Koka upp buljong i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det puttra några minuter. Tillsätt redning och puttra ytterligare några minuter innan osten tillsätts. Ta såsen från värmen och rör tills osten smält.

Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnssäker form. Lägg på hälften av köttfärssåsen och ostsåsen. Lägg på resterande pasta och toppa med såsen. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 20 min. Servera med sallad.

4 kommentarer:

Hanna sa...

Pastagratäng är så gott!!

enAnnan sa...

Låter (och ser) gott ut!
Härligt med hönsbuljong i ostsåen oxå, inte bara mjölk.
Detta ska provas!

Ha en trevlig helg :)

Anonym sa...

Oj vad gott det där såg ut!

fruktsallad sa...

hanna: jag håller med!

enAnnan: Jag gillar att ostsåsen innehåller buljong och den blir även enkel att göra!

nadja: det var det också! :)