onsdag 28 januari 2009

Filoknyten med spenat och fetaost


Knyten gjorda av filodeg börjar bli standard när det vankas fest hemma hos oss! De är alltid lika poppis och alla vill bara ha mer! Kul! Sonen sa att han vill ha sådana på sin födelsedag (visserligen om ungefär ett år, men ändå...). Trodde inte att han skulle gilla dessa med en fyllning av spenat och fetaost. Tji fick jag! :)

Filoknyten med spenat och fetaost
ca 18 st

1 paket filodeg, tinat

ca 150 g fryst spenat, tinad och "urkramad"
2 vitlöksklyftor, fint hackade
1 msk olja
2 msk fryst persilja
1 dl crème fraiche av valfri sort
200 g fetaost
salt, peppar

Fräs spenat och vitlök i olja tills vätskan försvunnit helt. Tillsätt persilja och crème fraiche. Smula i fetaosten och smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

Lägg filodegsarken under en fuktad handduk. Dela arken på längden så att du får 18 remsor totalt. Ta en remsa i taget, pensla på lite olja och lägg på en klick fyllning. Vik över ena hörnet till andra sidan så att det blir en trekant över fyllningen. Fortsätt vik tills degremsan tar slut. Lägg knytet med skarven neråt på en plåt. Pensla knytena med olja och grädda i ugnen vid 200 grader, ca 15 min. Se upp så att de inte får för mycket färg.

3 kommentarer:

Hälsoinspiration sa...

Låter som ett underbart tilltugg till festen-det måste jag testa!/Martina

fruktsallad sa...

Ja, det ÄR hur gott som helst! :)

Anonym sa...

Hej! testade receptet, mycket goda... Går de att frysa? Och om man ska ha dem till fest, hur lång tid i förväg kan man laga dem? Mycket tacksam om du tar dig tid att svara på detta!//Betti