fredag 23 januari 2009

Lammsoppa med kikärtor


Igår stod det lammsoppa på menyn. Jag inspirerades av ett recept ur en bok om Medelhavsmat som jag återupptäckt. Soppan blev mustig och uppskattades av hela familjen. Sonen åt två portioner. Dottern petar dock bara i soppor förutom när det är röd linssoppa, för då kan hon äta flera portioner.

Lammsoppa med kikärtor
4 portioner

ca 250-300 g tillagat lammkött (av stek, bog eller bringa), tärnat

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olja
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk mald koriander
500 g krossade tomater
2 potatisar, tärnade
1 morot, tärnad
1 liter vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärning
1 lagerblad
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
salt, peppar

lite hackad persilja

Fräs lök och vitlök i oljan ett par minuter. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med någon minut till. Häll i tomater, potatis, morot, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt koka upp och puttra under lock på svag värme ca 30 minuter. Lägg i lammköttet och puttra vidare ca 15 minuter. Lägg mot slutet i kikärtorna och smaka av med salt och peppar. Lite hackad persilja passar att strö över innan servering (fast det missade jag).

Inga kommentarer: