Springformsbröd med nötter och frön
1 form
ca 12 g jäst (1/4 pkt)
5 dl vatten
1 dl fil eller naturell yoghurt
2 tsk salt
½ dl linfrö
1½ dl havre- eller vetekli
7 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön (jag tog rostade, naturella)
1 dl pumpakärnor (jag tog oskalade sesamfrön)
1 dl pumpakärnor (jag tog oskalade sesamfrön)
1 dl valnötter (jag hade pekannötter)
1 dl frön eller nötter till garnering (jag strödde över lite vallmofrön)
olja att smörja formen med
olja att smörja formen med
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vätskan. Tillsätt resten av vätskan och de torra ingredienserna, inklusive nötter och frön (jag grovhackade nötterna).
Bearbeta degen i 10-20 minuter i en degblandare eller för hand (här var jag nog lite lat och bara rörde samman ingredienserna). Häll den lösa degen i en oljad springform, ca 24 cm i diameter. Låt stå i rumstemperatur i 8-12 timmar under plastfolie eller bakduk. Strö över solrosfrön (jag tog vallmofrön) och grädda ca 1 timme i 175 grader.
2 kommentarer:
Det brödet är underbart! Hela boken är underbar för den delen!
Ja! älskar den boken! Den får nog inspirera min matsedel framöver... Jag vill testa allt! :)
Skicka en kommentar