tisdag 26 augusti 2008

Abborre

Vi har fått två påsar med finfina abborrfiléer av grannen. De ligger nu i frysen och väntar på tillagning. Jag har aldrig lagat abborre tidigare, men tänker göra det i nästa vecka. Jag kommer förmodligen steka dem. Men vad serverar jag till? Mannen vill ha någon sås. Vad passar till i såsväg?

Eller är det någon som har något annat förslag? Jag är så tacksam i så fall.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Abborre är godaste fisken! Jag fick massa abborre och gös av städerskan (!!) på min avdelning för ett tag sedan så jag har en hel del recept med abborre (och gös) med olika tillbehör och såser på min sida under kategorin "Fisk" och även under "Mackor & Wraps) tror jag! Du kanske kan hitta ngt du gillar där? :) Absolut godast är ju dock alltid smörstekt panerad abborre på knäckebröd :)

fruktsallad sa...

Just det! Jag ska kolla hos dig! Jag hörde av grannen att han brukar äta på knäcke, men jag vill ju ha en hel måltid...

Anonym sa...

Hej, som sås till aborre passar faktiskt vanligt smält smör jättebra! Även en kall cremefraichesås med dill, salt, peppar och kanske lite persilladekrydda i funkar utmärkt!

Gud vad sugen jag blev på aborre nu! Fast jag får nöja mig med senapssillen som mamma inskaffade idag! Det är ju också supergott, mums!

fruktsallad sa...

Jennie: tack för tipset! Persiladekrydda kanske kan vara bra att ha hemma. Har de den på Maxi tro?

Sillen blev jag dock inte sugen på, kan ej med det! :)

Lisa sa...

aborre har jag nästan bara ätit nån gång när jag var liten och fångade en liten en i sjö hos mormor och morfar. berätta gärna vad det blev!

fruktsallad sa...

lisa: jag kan inte minnas att jag ätit abborre en endaste gång! Det blir spännande!

lina sa...

Aborre är underbart! Kokt potatis med dill till är det godaste tycker jag, och sen en smörklick! Färsk fisk är ju så god i sig att den inte behöver så mkt tillbehör!

enAnnan sa...

Jag håller med dem som säger dillsås. Fast den ska vara varm.
Grädde, maizena, salt, peppar och en hel massa dill blir underbart till abborre.

Och ja persillade finns på Maxi. :)

fruktsallad sa...

lina: vilken tur att jag ska få smaka det nu då! :)

enannan: ja, maken säger här att han vill ha varm sås, så kanske blir det just en varm dillsås?

Anonym sa...

Jättegott med abborre!!! Önskar att jag bodde närmare en sjö med abborrar i... Smält smör, dill och kapris funkar fint till med kokt potatis. Eller gör potatismos med gräslök i, stek bacon och en liten gul lök och blanda ihop med gröna ärter och lite svartpeppar. Om du vill lyxa till det så servera med en kantarell eller karl-johan risotto till. Min mormor serverade alltid skarpsås till, men det äter jag mest av nostalgi idag...

fruktsallad sa...

maria: ännu fler goda tips! Tur att jag har två påsar, dvs två måltider att laga till! Tusen tack! :) Verkar som om dill är en given ingrediens i varje fall!

Peernill sa...

Idag skulle jag tillaga abborre, hade tänkt mig göra den i ugnen fylld med bla. lök. Men så pratade jag med min man som sa: nä för fan abborre är alldeles för god, den ska bara smörstekas det är bäst.