torsdag 16 augusti 2007

Linssoppa med citron


Åh, vad roligt det är när man hittar ett recept och testar det redan dagen efter! :) Annars är jag expert på att samla recept som borde testas men blir liggande i "att-testa"-mappen i flera år. När Buffétidningen (ICA) damp ner i lådan igår fann jag genast denna linssoppa. Jag älskar linssoppor och ungarna är helt galna i det. Kan det bli bättre?!

Jag följde receptet men gjorde vissa ändringar där jag tyckte att det passade. Smaken var först lite mesig enligt mig så jag ökade på buljong och salt. Jag har skrivit mina ändringar inom parentes i receptet. Soppan blev mycket god och jag längtar redan till min matlåda i morgon! :)

Linssoppa med citron, 6-8 portioner
2-3 stora potatisar (jag tog 3 medelstora)
2-3 stora morötter (jag tog 3)
1/4 rotselleri
3 palsternackor (inte för små och inte för stora)
1 stor gul lök
1½ liter + 1 liter vatten
2 vitlöksklyftor
3 grönsaksbuljongtärningar (jag tog 2 grönsaksbuljong och 2 hönsbuljong)
1 msk mejram
1 msk oregano
3-4 dl röda linser (jag tog 4 dl)
1 dl olivolja/smör till fräsning (jag tog 1½ msk rapsolja, det räcker!)
1 tsk salt och 1 tsk peppar (jag tog 2 tsk salt och 1-2 krm peppar, kanske var jag för feg med pepparn)

citronklyftor, ev hackad färsk koriander och lätt crème fraiche till servering (jag hade bara citronklyftorna)

Skölj och skala potatis och rotsaker. Skala löken, ansa purjolöken. Hacka dem grovt. Fräs allt i olja i en stor kastrull. Häll på 1 1/2 liter vatten. Lägg i den skalade vitlöken (hela klyftor), buljongtärningarna och torkad smulad mejram och oregano. Låt koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa med mixerstav tills soppan är slät. Späd med vatten till lagom konsistens, ca 1 liter. Lägg i de röda linserna. Låt koka i ca 10 minuter (jag kokade minst 20 minuter eftersom jag gillar när linserna mosar ihop sig och reder soppan), men se till att linserna inte bränner fast i bottnen, späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftor, hackad koriander och ev en klick lätt crème fraiche.

1 kommentar:

Anonym sa...

hihi, den soppan åt vi också igår!! sååå god! :) kram hillis