tisdag 6 november 2007

Pastagratäng med skinka och fetaost




"Det ser ut som pizza" sa treåringen (snart får jag skriva fyraåringen, bara ett par månader kvar ju!) när middagen var färdig. En festlig pastarätt en helt vanlig tråkig tisdag. Mums, nu missade maken något när han är iväg på middag med jobbet (nej, inte ett dugg avundsjuk är jag, menyn verkade inte det minsta god...hihi). Jag serverade med en grönsallad och en god dressing till.

4 portioner

280 g fullkornspasta av valfri sort

1 tetra krossade tomater à 500 g
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk örtkrydda (jag blandade oregano, basilika, timjan och rosmarin)

10 cm purjolök, strimlad
250 g rökt skinka, tärnad
2 vitlöksklyftor, hackade

100 g fetaost
15 svarta oliver, skivade
4 soltorkade tomater, avrunna och hackade

1½ dl laga lätt-grädde
1 dl riven, mager, lagrad ost

Börja med att koka pastan enligt anvisning på paketet. Koka samtidigt ihop tomaterna, buljongtärningen och örtkryddorna till en tjock sås, det tar ca 15-20 min utan lock.

Fräs purjo, skinka och vitlök i lite rapsolja.

Lägg makaronerna i en ugnssäker form. Fördela skinkblandningen över och smula därefter över fetaosten. Lägg på soltorkade tomater och oliver. Rör i grädden i tomatsåsen och häll den över pastan. Strö över riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader, ca 15 min.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gillar din sida! Kul med bra inspirerade recept!

fruktsallad sa...

Tack! Vad kul att du skriver, jag blir jätteglad! Trevligt att man kan inspirera någon annan. Jag blir själv väldigt inspirerad av matbloggar bl a.