söndag 25 november 2007

Tapenade och kronärtskocksröra


Det är mycket gott med en tunn skiva rostad baguette och en röra som tilltugg eller till en soppa. Jag gjorde två varianter, båda blev omtyckta.

Tapenade med fikon (från Soppor, bröd och röror)

ca 5 torkade fikon
2 pressade vitlöksklyftor
5 dl svarta urkärnade oliver
½ dl kapris
2 msk hackad basilika, jag tog fryst
½ dl olivolja
salt och peppar

Blötlägg fikonen i varmt vatten ca 10 minuter. Sila bort vattnet och lägg fikonen tillsammans med resten av ingredienserna utom oljan i en matberedare. Mixa och häll ner oljan i en tunn stråle under tiden. Tillsätt mer olja om konsistensen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Kronärtskocksröra (efter tips av kollega K)

1 burk kronärtskocksbottnar, avrunnen
1 dl riven parmesanost
½ pressad liten vitlöksklyfta
ca 1/4 dl olivolja
salt, peppar

Mixa kronärtskocksbottnarna med ost och vitlök. Tillsätt olivolja till en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: