tisdag 27 november 2007

Vindruvspaj


En av godsakerna i helgen blev detta bakverk från Två systrars söta. Det blev en god paj, särskilt med citronsmaken i fyllningen och degen. Fast det känns lite oekonomiskt att göra paj på vindruvor när det är minst lika gott med äpple, rabarber eller blåbär. Men det var en kul grej att testa! :)

Till en stor paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör eller margarin
1 nypa salt
1-2 msk iskallt vatten

Kör alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Tillsätt vattnen och kör lite till. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.

Fyllning:
1 liter kärnfria vindruvor (ca 700 g)
2 msk smält smör
1 msk färskpressad citron
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.

Krossa vindruvorna lätt och blanda dem med det smälta smöret och citronsaften. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ihop med vindruvorna.

Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Tryck ut den i botten och runt kanterna av en pajform. Fyll pajskalet med druvsmeten och grädda ca 20 minuter.

Smuldeg:
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör eller margarin
½ tsk vaniljsocker
½ tsk rivet citronskal

Blanda samman ingredienserna till smuldegen med en gaffel. Strö den över pajen och grädda i ytterligare 20-25 minuter tills ytan är gyllenbrun.

Låt pajen svalna och servera den kyld.

Inga kommentarer: