måndag 5 november 2007

Köttgryta med rödvin och grädde


Riktiga långkok av grytor är härligt. Perfekt söndagsmat när man ändå bara strosar runt hemma, i alla fall på förmiddagen. Grytan sköter ju sig själv i ett par timmar! :) Maken önskade en gryta med grädde, och så blev det. Annars tycker jag att det finns många goda grytor där man inte behöver använda någon mejeriprodukt... Jag serverade grytan med quinoa och ugnsbakade balsamgrönsaker (morot, palsternacka, rödbetor, squash, champinjoner och paprika). Mycket gott.


Till 2 middagar för en familj på fyra personer (varav 2 små barn)

ca 1 kg fransyska eller annat nötkött, t ex högrev eller ytterlår
1 msk margarin
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
6 dl vatten
2 dl rödvin
2 kalvbuljongtärningar
2 potatisar, tärnade
1 morot, tärnad
1 palsternacka, tärnad
2 msk tomatpuré
2 msk soja
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 förpackning laga lätt-grädde

Skär köttet i kämpliga grytbitar och bryn dem i margarin. Lägg över i en stor gryta. Fräs även löken om du vill och lägg över i grytan. Häll på vatten, vin och buljongtärningar. Tillsätt även potatis, morot, palsternacka, tomatpuré, soja och kryddor. Låt koka upp och koka på svag värme ca 2-2½ timme. Tillsätt mot slutet laga lätt-grädden och låt det bli varmt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ut och letar gryt-recept. Ditt recept ser gott ut. Tack på förhand!

Anonym sa...

När jag hittade detta recept blev jag jätteglad! Alla ingredienserna fanns hemma så jag satte igång. Grytan blev helt underbar!! Nu har även vänner tagit del av receptet och jag har gjort det som storkok till kalas. TACK :)

Anonym sa...

champinjoner på grytan i bilden men inte i receptet? Fejkbild?

Elin sa...

De hörde väl till ugnsgrönsakerna som var på bilden?