fredag 23 maj 2008

Köttfärspiroger med feta


Jag och barnen njöt av dessa goda piroger till middag. Jag testade en pirogdeg från Saras kök, gjorde vissa mjölutbyten, och det blev jättebra! Ska definitivt göras igen! Köttfärsfyllningen kan med fördel användas till allt möjligt, t ex paj, crêpes, pasta osv. Sonen ville hellre ha mer mat istället för chips som de skulle få vid Bolibompa. Bra betyg! ;) Jag serverade med amerikansk vitkålssallad och en vanlig grönsallad. Dottern knaprade i sig rostade solrosfrön och svarta oliver - två klara favoriter hos henne!

Piroger
6-8 stycken (hade nog räckt till vår familj om maken varit hemma)

50 g smör
3 dl dinkelsikt
1 dl havrekli
1 kokt kall potatis
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 tsk salt

1 ägg till pensling

Blanda alla ingredienserna till degen i en matberedare och kör 1 minut. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen medan du gör fyllningen.

Fyllning:

1 röd lök, fint hackad
4 stora färska champinjoner, skurna i små bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
lite margarin att steka i
400 g köttfärs
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
2 dl krossade tomater
1 tsk timjan
1 tsk oregano

ca 150 g fetaost

Fräs lök,champinjoner och vitlök i margarin i en stekpanna. Tillsätt efter en stund färsen och hacka sönder med en trägaffel. Fräs några minuter till. Tillsätt tomatpuré, fond, tomater, timjan och oregano. Låt puttra ihop ca 10 minuter. Låt svalna något.

Dela degen i 6-8 bitar. Kavla ut till rundlar och lägg på en del av fyllningen. Lägg även på fetaost i bitar. Vik ihop degen till halvmånar och tryck till kanterna med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen, vid 225 grader, ca 10 minuter. Servera med en god sallad.

3 kommentarer:

lina sa...

Den degen har jag också testat, supergott tycker jag! Piroger är mat som brukar gillas av både barn &vuxna, lite bökigt att göra dem bara tcker jag!

fruktsallad sa...

Ja, därför gjorde jag färre än Saras recept. Annars blir det så pilligt... Undrar om degen skulle funka till en paj? Vad tror du?

meadagar sa...

Även mina barn älskar svarta oliver. De brukar sätta dem på fingertopparna och äta dem.

Kram och trevlig helg!