måndag 12 maj 2008

Grekiska bönor


Oh, så smidigt, en rätt som sköter sig själv i ugnen. Hur gott som helst var det också. Receptet kommer ursprungligen från ICA, men jag gjorde som vanligt några ändringar... Min familj är lite skeptisk mot vegetariskt, så den som ville kunde få knaperstekt bacon till. Jag serverade med pasta (matvete eller bulgur rekommenderar ICA), vilket passade alldeles utmärkt! Mannen tog gärna matlåda och det är ett gott betyg! Barnen gillade inte de hela tomaterna, kanske kan man vid nästa tillfälle ta krossade tomater istället... För maträtten kommer definitivt att lagas igen! :)

Grekiska bönor
6 portioner

1 gul lök
2 burkar körsbärstomater eller hela tomater (à 400 g)
2 msk olivolja
2 tsk strösocker
2 vitlöksklyftor
2 burkar stora vita bönor (à 400 g)
½ squash
200 g färska champinjoner
ca 15 svarta oliver
1 tsk oregano
100 g mager fetaost
salt, malen svartpeppar

Sätt ugnen på 175°C. Skala och hacka den gula löken. Blanda med burktomaterna (mosa dem ev lite med en gaffel), olivolja, socker, 1/2 tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke. Pressa i vitlöken. Skölj bönor i ett durkslag. Skär champinjonerna och squashen i grova bitar. Lägg bönor, champinjoner, oliver och squash i en stor ugnssäker form. Häll över tomaterna. Strö över oregano. Tillaga i ugnen 1 timme. Smula över fetaosten när det är 15 minuter kvar av tillagningstiden.

Inga kommentarer: