torsdag 22 maj 2008

Ärtsoppa


Nu har jag kokat ärtsoppa för andra gången i mitt liv! Gott! Första gången blev den inte alls lika bra. Kokade både länge och väl men ärtorna ville inte koka sönder. Nu köpte jag Icas ekologiska gula ärtor och soppan fick en perfekt konsistens! Jag gjorde en vegetarisk ärtsoppa, tycker att det blir alldeles utmärkt! Toppade faktiskt med lite ruccola och det var gott!


Ärtsoppa
ca 6 portioner

1 pkt (500 g) gula ärtor
vatten till blötläggning

Skölj ärtorna och lägg dem i en bunke. Häll på kallt vatten så att det täcker ärtorna. Låt stå 6-12 timmar (mina stod nog minst 12 timmar). Häll bort blötläggningsvattnet.

1½ liter vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
3 buljongtärningar, varav två höns och en grönsak
1 tsk timjan
1 tsk mejram
ev ytterligare salt

Koka upp ärtor, vatten och salt. Skumma eventuellt. Tillsätt hackad lök, buljongtärningar och örtkryddor. Koka ärtorna under lock tills de är mjuka, ca 1 timme. Jag vill att ärtorna kokar sönder och liksom reder soppan. Späd eventuellt med vatten om du tycker soppan blir för tjock. Smaka av med salt.

2 kommentarer:

meadagar sa...

Vegetarisk ärtsoppa är helt klart godast! Jag vill inte ha något annat. Jag tycker ofta att de ekologiska varorna håller högre kvalitet!

fruktsallad sa...

Ja, men ett undantag har jag funnit: de ekologiska röda linserna (icas)! Jag gillar dem inte, de kokar inte sönder sådär härligt som jag vill att de ska göra i t ex soppor. Är riktigt besviken.

Trevlig helg!