lördag 31 maj 2008

Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna


Lördagens godsak och efterrätt var en kaka ur boken Två systrars söta. Den var jättegod och blev uppskattad av alla sju som åt av den! Man kan servera vaniljglass till men det gjorde inte jag (dock önskade sig maken det). Kakan blev något torr i kanterna och om jag gör den igen kommer jag minska gräddningstiden med 5-10 minuter. Testar i varje fall, få se hur det blir.

Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna

200 g rumsvarmt margarin
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
1 dl jordnötssmör
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 dl hackad mörk choklad
2 dl hackad mjölkchoklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en gjutjärnspanna, ca 25 cm i diameter.

Rör margarin, socker och farinsocker pösigt. Tillsätt ägg och jordnötssmör. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen.

Tryck ut degen i stekpannan. Grädda ca 40 minuter. Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddas en stund när den tas ut ur ugnen. Låt svalna på galler. Servera varm eller kall. Servera som den är eller med vaniljglass.

2 kommentarer:

Anonym sa...

åh, den har jkag dregglat över i boken länge ;)

Anonym sa...

Jag hittade det receptet nyligen, kanske är något att prova? Fin bild också.