torsdag 3 april 2008

Turkisk linssoppa

Soppdag på torsdagen som vanligt! :) Idag har vi min pappa på besök och det är så trevligt! Han fick linssoppa med smak av kanel och kardemumma, samt pannkaka. Jag blev inspirerad av min gamla klasskompis och jag hade även ett sådant sopprecept i min receptmapp. Där kallades den för turkisk linssoppa. Jag lade till potatis. Den blev mycket god och ganska mild, bra för barnen med andra ord.
4 port

1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, varav två hackade och en pressad
1 msk olja
½ tsk mald kanel
½ tsk kardemumma
1 liter vatten
1 tetra tomatkross
2 grönsaksbuljongtärningar
1 hönsbuljongtärning
2 potatisar, tärnade
2½ dl röda linser
2 msk tomatpuré
salt, peppar

ev citron till servering

Fräs lök och den hackade vitlöken i oljan. Låt kryddorna fräsa med någon minut. Tillsätt vatten, tomatkross, buljongtärningar, potatis, linser och tomatpuré. Låt koka upp och småkoka under lock 20-30 minuter tills linserna mosat sig. Smaka av med pressad vitlök, salt och peppar. Servera eventuellt med pressad citron (fast jag gillade den nästan mer utan...).

2 kommentarer:

meadagar sa...

Linser är så gott! Ska testa din variant också.

Ha det bra! Kram!

Anonym sa...

Underbart! Tackar!
Turkiskt är underbart!