söndag 6 april 2008

Krossbröd med filmjölk


Igår var jag tvungen att göra slut på lite filmjölk jag hade. Att baka med fil gör brödet lite syrligt och mycket gott!

2 bröd

1 dl vetekross
1 dl rågkross
4 dl kokande vatten

1 pkt jäst
drygt 2 tsk salt
5 dl filmjölk
4 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl special med fullkorn, eller kanske dinkel
4 dl vetemjöl

Lägg kross i en bunke och häll kokande vatten över. Låt stå och svalna. Lös jästen i saltet och tillsätt i bunken. Tillsätt även fil (kall), rågmjöl och båda vetemjölssorterna. Degen blir lite kladdig men det ska vara så. Jäs övertäckt minst en timme, gärna två. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Knåda lätt med mjölade händer och forma två bröd. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs 20-30 minuter. Grädda ca 30 minuter, vid 200 graders värme. Bröden ska låta ihåliga då man knackar på undersidan. Låt svalna på galler. Skär upp i skivor innan brödet fryses in.

1 kommentar:

meadagar sa...

Låter jättegott. I fredags testade jag din libanesiska linssoppa och den var riktigt god.
Ha det bra! Kram!