måndag 21 april 2008

Chokladkaka med nougattryffel


Det är så gott med en kladdig chokladkaka med någon form av topping. Denna gång testade jag att ha nougattryffel ovanpå.

Chokladkaka med nougattryffel
15-20 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1 dl vispgrädde
2 msk smör
250 g Odense nougat

blandade rostade nötter (jag hade val- och pecannötter)

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka nougaten, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Strö över nötter. Låt stå kallt minst 1 timme före servering.

Inga kommentarer: