tisdag 22 april 2008

Jordärtskockssoppa och päronpizza


Jag gjorde jordärtskockssoppa (gud, vilket krångligt ord att skriva!) för första gången i helgen. Åh, så gott det var! Serverade som förrätt i glas. Jag såg någonstans att päron passar bra till, så jag gjorde en päronpizza som tilltugg till soppan. Kändes fräscht!

Jordärtskockssoppa
4 portioner (eller 8-10 portioner som förrätt)

500 g jordärtskocka, skalad och skuren i bitar
1 gul lök, hackad
lite margarin att fräsa i
1 tsk torkad hel fänkål
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
1 dl matlagningsgrädde
½ tsk torkad timjan
salt, peppar

Fräs lök och jordärtskocka i margarin i en stor kastrull. Tillsätt fänkål, vatten, vin och buljong. Låt koka tills jordärtskockan är mjuk, ca 15 min. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och låt koka upp igen. Tillsätt grädden och späd eventuellt med en dl vatten om du tycker att konsistensen är för tjock. Jag gjorde det, men kanske var det för att jag värmde upp soppan dagen efter... Smaka av med timjan, salt och peppar. Servera.



Päronpizza
16 små snibbar

2 tortillabröd
½ ask philadelphiaost light (7%)
2 päron, urkärnade och skivade
1 dl riven parmesanost
2 msk pumpafrön

Bred philadelphiaost på bröden. Lägg på päronskivor. Strö över parmesanost och pumpafrön. Gratinera i ugnen, 225 grader, ca 5-10 minuter - tills pizzorna fått lite färg (akta så de inte bränns i kanterna!). Skär med vass kniv upp pizzorna i snibbar.

1 kommentar:

Familjen Granath sa...

Hej vännen
Kul att middagen och sällskapet var trevligt i helgen. Nu ses vi på lördag!När kommer ni? Tänkte att vi äter en lättare lunch och sedan åker till Hagaparken eller Överjärvagård. Roliga ställen för barn...Sen stannar ni väl över middag innan ni packar in barnen i bilen med pyjamas:)
Kramizar fam Granath