måndag 14 april 2008

Italiensk köttgryta


Igår blev jag så fruktansvärt sugen på köttgryta att jag ställde mig och kokade en inför dagens middag. En gryta blir ju så god om den får stå till sig någon dag. Denna är en av mina favoriter, jag har gjort den ett flertal gånger. Receptet (som jag ändrat liiiite i) kommer från ICA. Jag serverade med bulgur och ugnsrostade rotsaker/grönsaker (morot, palsternacka, kålrot, rotselleri, squash, champinjoner, röd lök och paprika). Barnen gillar köttgryta och dotterns favoriter i dagens variant var oliver och vita bönor! :)

Italiensk köttgryta
Portioner: 6-8

ca 900 g grytbitar av nöt
1 msk margarin
3-4 vitlöksklyftor, hackade
1 sötpotatis (ca 200g) eller 1 morot och 2 stora potatisar (har testat båda varianterna, båda är goda!), tärnad
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
6 dl vatten
1-2 kalvbuljongtärningar
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 tsk fänkålsfrö
½ paket bacon, strimlat
1 burk stora vita bönor
1 dl oliver, svarta eller gröna
Gör såhär:
Bryn köttet i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt i grytan lök, vitlök och sötpotatis. Rör i tomatpurén, smula i lagerblad. Häll i vin, vatten och buljong (testa med en tärning först) samt kryddor. Låt det koka ca 2-2½ timnme tills köttet känns mört. Salta och peppra.

Knaperstek baconet i en stekpanna och låt rinna av på hushållspapper. Häll i bönorna och oliverna och låt allt bli varmt.

1 kommentar:

Fina Fröken sa...

Jaaa ... :-( Trodde det skulle ge sig med vila, men det har bara blivit värre. Ont, ont. Kan knappt gå nu :-( så ont i ryggen.