söndag 6 december 2009

Andra advent

Redan är andra advent förbi. Tänk om tiden kunde stå stilla ett tag så att man fick njuta mer av denna härliga tid som är nu!

Massor med juliga tips kan du få på min andra blogg fram till jul. Dessutom kan du hitta flera av mina favoriter här på bloggen, under kategorin juligt. Vad sägs om:

torsdag 6 augusti 2009

Några rader till er...

Jag ser att det fortfarande är en del som kommer in på "Min fruktsallad". Det glädjer mig! Hoppas att ni har haft en bra sommar hittills. Fastän augusti är en sommarmånad känns det som om hösten närmar sig med stormsteg och man blir sugen på "höstmat"... Jag försöker dock hejda mig en aning - jag är ju inte färdig med sommaren och allt grillat ännu! :)

Hoppas att ni kikar in hos mig på min andra blogg. Där kan ni bland mycket annat hitta en härligt god räksallad med mango och avocado. Somrigt som bara den! Jag vill gärna att denna blogg ska leva kvar men har inte kommit på någon lösning, för två matbloggar verkar vara svårt att ha...

Ha en fortsatt bra sommar!

torsdag 18 juni 2009

Nya utmaningar...

Om ni tycker att det har varit lite dåligt uppdaterat här på sistone så är det inte för att jag inte har haft något att blogga om. Nej, jag har lagat mat och har massor av nya idéer. Jag har dessutom haft tid att blogga, jag har ju släppt iväg mina elever på sommarlov. Men, jag har fokuserat på en ny utmaning...

Jag börjar nämligen blogga här från och med idag! Det ska bli så kul! Följ gärna med mig dit!

Jag har ännu inte bestämt hur denna blogg ska leva kvar. Givetvis kommer den att finnas, men i vilken form vet jag ännu inte. Jag får känna mig för helt enkelt.

Ha en riktigt skön midsommar!

tisdag 16 juni 2009

Äntligen sommarlov och midsommarplanering

Nu har jag arbetat sista dagen inför sommarlovet! Hurra! Sommarlovskänslan väntar dock med att infinna sig. Kan ha att göra med vädret (brr...) men också för att det ofta tar ett tag att ställa om sig.

Nu sitter jag och planerar midsommarmat för fullt. Kanske du med? Jag tittar tillbaka lite på förra årets meny och kanske blir det några repriser. Annars är det ju alltid kul att testa något nytt! :)

Finns det något i matväg du inte klarar dig utan på midsommar?

fredag 12 juni 2009

Vårlig citronpasta med keso


Hmmm, det blir inte så mycket bloggande... Det har varit fullt upp med skolavslutning och sånt denna vecka. Nu har eleverna sommarlov och jag arbetar ett par dagar till. Nu sitter jag här denna fredagkväll och regnet vräker ner utanför fönstret. Maken är på fest. Tidigare var M och barnen här och vi gjorde pizza. Gott. Och trevligt att träffas!

Trots det höstlika vädret måste jag tipsa om en enkel och god vårlig pastarätt som jag fixade till lunch häromdagen. Sparrissäsongen är väl snart över, men det är ju så gott! :)

Vårlig citronpasta med keso
1 portion

1 portion kokt fullkornspasta

10 sockerärtor, halverade
4 st färska champinjoner, skivade
4 st sparrisstjälkar, delade i bitar
½ vitlöksklyfta, hackad
1 tsk olivolja
salt, peppar
rivet skal från ½ citron
1 msk persilja
½ msk riven parmesan
½ dl keso
½ dl bönor av valfri sort

Fräs sockerärtor, svamp, sparris och vitlök i olivoljan. Salta och peppra. Blanda med den nykokta pastan, citronskal, persilja, parmesan, keso och bönor.

måndag 8 juni 2009

Whities


Har testat en skapelse från Linas blogg också! Mums! Jag gjorde ju ett julgodis med ungefär samma smaker och det är helt i min stil! Tror att receptet kommer från Cathrine Schück...

Whities
ca 20 bitar

4 ägg
2 dl socker
200 g smör
250 g vit choklad
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g rostade hackade hasselnötter
50 g hackade torkade aprikoser
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret, dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills det smälter. Vänd ihop chokladsmör, äggvisp, vetemjöl och bakpulver med hasselnötter, aprikoser och kokos. Smörj en liten ugnsform (ca 30x25), bröa med kokosflingor. Häll i smeten och grädda kakan i ca 20 minuter eller tills den helt stannat.
Jag gräddade den 22 minuter och den blev väldigt kladdig. Ökar på några minuter nästa gång...

söndag 7 juni 2009

Hemma igen...

Nu har jag varit hos min mormor och morfar och pysslat om dem litegrann... Jag har lagat mat och bakat och städat. Det blev bl a lax, köttgryta, två sorters matbröd och en himmelskt god toscapaj. Som alltid är man så mätt när man åker därifrån. :)

Ikväll ska jag planera lite mat för veckan som för övrigt är min sista hela arbetsvecka innan sommarlovet! Härligt!

Vad äter du i veckan? Något tips?

onsdag 3 juni 2009

Browniekladdkaka med dubbeldaim


Mums, vilken goding jag har testat! Hittade receptet hos Sandra (där jag har hittat massor av annat smaskigt också!). Vi avnjöt den härliga skapelsen i helgen och nu väntar resterna i frysen! :) Denna borde ni verkligen testa (hoppas det är okej Sandra att jag lägger ut receptet...):

Browniekladdkaka med dubbeldaim

200 g mörk blockchoklad
200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
1 dubbeldaim hackad i bitar

Sätt ugnen på 175 grader & smörj en kladdkakeform. Smält smöret i kastrull & bryt ner chokladen, rör om tills allt är smält. Ta fram en bunke & knäck ner äggen. Tillsätt salt,vaniljsocker & socker, vispa poröst. Blanda ner bakpulver,vetemjöl & chokladblandningen. Tillsätt den hackade dubbeldaimen, rör om. Häll ner smeten i kladdkakeformen & grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.

Förvara kakan i kylen till nästa dag eller ställ in den i frysen.

måndag 1 juni 2009

Dinkelsallad med kyckling och kikärtor


Oh, så härligt varmt det har varit ute idag. Då blir jag sugen på kall mat... och det blev det också. En sallad med dinkel, kyckling och kikärtor. Mums. Serverade med den goda mango chutneysåsen och hembakt bröd, typ detta. Vill du äta vegetariskt är det bara att utesluta kycklingen.

Dinkelsallad med kyckling och kikärtor
ca 6 portioner

3 dl hel dinkel
2 stora kycklingfiléer (alt grillad kyckling)
soja + grillkrydda

1 burk majs
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 förpackning cocktailtomater, delade
1 liten förpackning ruccolasallad
ca 20 cm gurka, tärnad
1 röd paprika, skuren i bitar
1 röd lök, strimlad
vit balsamvinäger (2-3 msk)
salt, peppar

Koka dinkel enligt förpackningen tillsammans med en hönsbuljongtärning. Låt svalna.

Pensla kycklingfiléerna med soja och grillkrydda. Ugnsstek vid 225 grader, ca 25 minuter, se efter att köttet är vitt. Låt svalna och skär i bitar.

Blanda samman alla ingredienserna i en stor skål. Jag använde inte all dinkel. Går utmärkt att frysa och använda vid ett senare tillfälle. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.
Idag valde jag att inte lyxa till salladen något extra, men det passar utmärkt att även ha i:
  • soltorkade tomater
  • oliver
  • fetaost
  • avocado
  • melon

fredag 29 maj 2009

Ärtpesto


Äntligen helg! Betygen är satta och det känns skönt! Det har varit en tuff vecka på flera vis och det har märkts här på bloggen...
Tänker du som jag grilla i helgen?! Jag ser fram emot det fina vädret som ska vara. Härligt! Denna ärtpesto åt vi till en god bit kött och rostade rotsaker. Gott och lite annorlunda. Jag har gjort en liknande variant innan, den finner du här.

Denna variant kommer från Coop:

Ärtpesto
2 portioner (fast nog räcker det till fler...)

250 g frysta ärtor
1 vitlöksklyfta, pressad
4 msk parmesan, helst färskriven
1 tsk citron, pressad
2 msk vatten
2 msk olivolja
1-2 krm salt
½ krm svartpeppar

Tina ärterna. Mixa dem, vitlök, ost, citron och vatten i en mixer eller matberedare till en slät sås. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Smaka av med salt och lite peppar.

tisdag 26 maj 2009

Picknick, piroger och petyg

Pust... denna vecka ska betygen sättas så jag har fullt upp med alla funderingar hit och dit... Ikväll tog jag dock en liten välbehövlig paus och förberedde piroger inför picknick i morgon. Dotterns förskoleavdelning har sommaravslutning med sång och umgänge. Hoppas det blir fint väder. Köttfärspiroger är smidigt att ta med i matsäckskorgen. Vi lägger dem i kaffefilter och äter tillsammans med morots- och gurkstavar och cocktailtomater. Efteråt något sött, kolakakor till barnens stora glädje.

Jag tycker att det är trevligt att picknickvädret börjar komma. Här kommer några tips på vad man kan stoppa ner i picknickkorgen:

Och så något sött efteråt...

Vad gillar du att ta med i picknickkorgen?

lördag 23 maj 2009

Pastasås med räkor, bacon och curry


Ibland blir jag sugen på en god pastarätt så här på helgen. Denna pastasås med räkor, bacon och curry passar bra att njuta av en fredag- eller lördagskväll. Tillsammans med ett glas vitt...

Pastasås med räkor, bacon och curry
4 portioner

½ pkt bacon
1 kg räkor med skal
2 schalottenlökar, fint hackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 röd paprika, fint hackad
1 msk margarin
3 msk tomatpuré
1 tsk curry
½ tsk paprikapulver
2 msk sweet chilisås
½ hönsbuljongtärning
1 förpackning lagalättgrädde
ev maizena för att reda

Knaperstek baconet och låt det rinna av på papper. Skala räkorna.

Fräs lök, vitlök och paprika i margarinet i en kastrull. Tillsätt tomatpuré, curry och paprikapulver och låt fräsa med en stund. Tillsätt sweet chili, hönsbuljongtärning och lagalättgrädde. Låt puttra ihop några minuter. Red ev med maizena om du vill ha såsen tjockare. Tillsätt bacon och räkor och låt det bara bli varmt. Servera med nykokt pasta och frästa grönsaker såsom svamp, squash, soltorkade tomater, broccoli och haricot verts.

torsdag 21 maj 2009

Fylld lövbiff i härligt god sås




Lövbiff äter vi inte så ofta, lite för att jag tycker att det är svårt att få köttet riktigt bra. Därför blir det oftast så att jag strimlar köttet och bryner till en pastasås.

Det är också gott att lägga en klick fyllning på lövbiffen, vika och fästa med tandpetare. Sedan bryna köttet och låta det puttra i en god sås. Fyllningen ger god smak åt både kött och sås, då det brukar rinna ut en del.

Idag, på Kristi Himmelsfärd, blev det en festmåltid. Hela familjen åt glatt! :) Jag serverade med ugnsrostade rotsaker och en grönsallad.

Fylld lövbiff i härligt god sås
4 portioner

4 stora eller 8 mindre lövbiffar
margarin att steka i
salt, peppar

Fyllning:
½ ask cream cheese, naturell (använder du smaksatt blir det enklare då du slipper blanda i övriga ingredienser...)

3 soltorkade tomater, strimlade
10 svarta oliver, hackade
3 msk riven parmesanost
½ vitlöksklyfta, pressad
1 msk fryst basilika

Sås:
2½ dl vatten
ca 2 dl grädde av valfri sort
1 kalvbuljongtärning
ev maizena att reda med

Mosa ihop ingredienserna till fyllningen. Lägg en liten klick på varje lövbiff. Blir det fyllning över gör det inget eftersom det kan klickas i såsen senare. Vik ihop biffarna och fäst med ett par tandpetare. Bryn biffarna ett par minuter på varje sida i margarin. Slå på vatten, grädde (+ överbliven fyllning) och smula över buljongtärningen. Låt puttra, gärna med lock en stund, ca 10-15 minuter. Red av med lite maizena om du vill ha såsen tjockare.

tisdag 19 maj 2009

Godsaker i massor...

Jag vet inte hur detta ska gå... Hi hi... Jag hittar recept på smarriga godsaker på bloggar, i tidningar osv. Överallt. När ska jag hinna testa? Och hur kommer vi att se ut i denna familj efteråt? Till detta alla godsaker jag har här på bloggen, som jag gärna vill göra igen. Och igen. Och igen... Hm, nu vill vi ha besök så att jag får anledning att baka! :)

Jag skulle gärna vilja ha en repris på dessa godsaker:

Har du någon härlig favorit som du skulle bjuda på om du fick fikagäster? Eller som du skulle vilja bli bjuden på?

måndag 18 maj 2009

Marockansk lammgryta


Jag fortsätter laga rätter ur Marocko på ett fat och sist blev det en marockansk lammgryta (som egentligen skulle vara med aprikoser och mandel, men i all hast glömdes det bort...). Hela familjen gillade maten! Hurra! Jag gjorde några (en hel del inser jag nu när jag skriver...)ändringar och detta blev resultatet:

Marockansk lammgryta
ca 4-6 portioner

kokt lammkött från bog/bringa/stek - skuret i bitar
eller
ca 700 g benfritt lammkött, ex stek (som du bryner och låter koka med från början)

1 gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, fint hackade
1 bit rotselleri i tärningar
1 morot i små tärningar
½ squash, skalad och tärnad
½ msk olivolja
2 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 msk riven färsk ingefära
2 msk tomatpuré
3 tomater, tärnade
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
1 tsk harissa
salt, peppar

Om du vill:
1 msk pressad citron
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad, skalad mandel

Fräs grönsakerna i oljan tillsammans med kryddorna. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och puttra under lock ca 60 minuter. Lägg i köttet efter ca 30 minuter. Tillsätt harissa och smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du även smaksätta med lite pressad citron och lägga i aprikoser och mandel. Ät med valfria gryn och rostade grönsaker. Gärna en liten klick harissa.

lördag 16 maj 2009

Rabarberrutor


Så har jag då använt årets första rabarber till en enkel långpannekaka. Perfekt om man ska bjuda många. Kakorna går bra att frysa och ta fram så många man behöver också. Receptet kommer från Coop.

Rabarberrutor
ca 40 st (fast jag gjorde 48 rätt små)

100 g margarin
2½ dl mjölk
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
ca 400 g rabarber, rå tunt skivad (ca 3/4 liter)
Topping:
1 dl socker
1 msk malen kanel
2 msk potatismjöl

Värm ugnen till 225 grader. Smörj och bröa (eller lägg i bakplåtspapper) en långpanna (30*40). Smält margarinet. Häll i mjölken och värm den lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt den varma mjölken och fettet. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker. Häll smeten i formen. Fördela rabarbern ovanpå kakan och strö över sockret blandat med kanel och potatismjöl.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kakan svalna. Skär kakan i bitar.

Är du i stället sugen på en smaskig rabarberpaj kan du gärna testa någon av dessa:

torsdag 14 maj 2009

Nytt favoritknäcke


Förut kunde jag inte vara utan Vilmas knäckebröd, men nu har jag upptäckt ett nytt knäcke som jag måste ha hemma i skafferiet. Det är Pyramidbageriet som har kommit med detta goda bröd. Jag äter det helst med min kanongoda kikärtsröra med harissa. Mums!

Har du testat detta?

tisdag 12 maj 2009

Sommarens söta


Oh, äntligen en ny bok av mina favoritsystrar.

I Sommarens söta bjuder Lisa och Monica på 180 söta recept för soliga dagar på stranden eller regniga dagar inomhus. Här finns allt från småkakor och mjuka kakor till nya och klassiska vetebrödsrecept, och naturligtvis har alla bär en given plats i sommarens pajer och tårtor.

Trots att jag har hundra miljoner recept på godsaker att testa kan jag inte låta bli att önska mig denna bok. Någon som redan har köpt den kanske?

Bild och källa: www.bokus.se

söndag 10 maj 2009

Baconlindad kyckling med curryrisotto


Blev inspirerad av Pickipicki och testade curryrisotto till kycklingen. Var sugen på att göra fruktsalsa med ananas och mango som tydligen skulle passa till, men det blev aldrig av. Blev mango chutney istället. Hur jag gör kycklingen kan du se här!

Curryrisotto
4 portioner

1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
½ msk margarin
2 dl arborioris
ca 1 tsk curry
4-5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl parmesanost
salt, peppar

Fräs lök och vitlök med curry i lite margarin. Låt riset fräsa med ett par minuter. Tillsätt vatten och buljongtärning och puttra på svag värme under lock tills riset är färdigt. Tillsätt ev lite mer vatten och du vill ha det krämigare. Rör ner parmesanost och smaka av med salt och peppar. Servera genast.

fredag 8 maj 2009

Lax med ost- och currytäcke


Denna laxrätt har stått på min "att-laga-lista" i flera månader (hur kommer det sig att en del rätter står där fast det aldrig blir av att laga dem?). Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat. Jag ändrade lite... och detta blev resultatet:

Lax med ost- och currytäcke
4 portioner

4 laxfilébitar à 125 g (eller en stor bit på ca 500 g)
salt
ca 20 cm purjolök, strimlad
2 dl mini fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
½-1 tsk curry (jag vågade mig inte på mer än ½ tsk)
salt, peppar
1 dl riven parmesan (eller västerbottenost)

Sätt ugnen på 225 grader Lägg laxen i en form och salta.

Blanda samman purjo, mini fraiche, turkisk yoghurt, pressad vitlök, curry, salt, peppar och parmesanost. Bred röran över laxen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. Servera med valfri grynsort (jag hade hel dinkel, mums) och kokta grönsaker.

onsdag 6 maj 2009

Daalsoppa


Oj, oj, oj... snacka om att jag har bloggabstinens. Jag har haft så mycket att göra de sista två veckorna när jag bl a har planerat hälsovecka på jobbet, fått lärarkandidater och dessutom skrivit en inlämningsuppgift för kursen jag går. Puh! Tur att det är sista gången i morgon! :)

Idag blev det soppa här hemma. Eftersom vi gillar krämig daal tänkte jag göra en soppvariant på den också. Jättegott blev det! Bakade scones till. Mums.

Daalsoppa
4 portioner

1 stor gul lök, fint hackad
3-4 vitlöksklyftor, fint hackade
2 stora potatisar, tärnade
1 msk rapsolja
3 tsk spiskummin
2 tsk koriander
1 liter vatten
3 buljongtärningar (t ex höns+grönsak)
3 dl röda linser
3 tomater
1 burk kokosmjölk, lätt
1 påse färsk spenat, 70 g
salt, peppar

Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt potatis och kryddor och fräs ett par minuter. Häll på vatten, buljongtärningar, röda linser och tomaterna som du skurit i bitar. Låt koka upp och puttra med lock ca 20-30 minuter. Häll efter halva tiden i kokosmjölk och spenat. Smaka mot slutet av med salt och peppar.

tisdag 5 maj 2009

Utmanad...

Jag blev för ett tag sedan utmanad av Hanna. Sent omsider kommer nu mina svar...

Vilken mat äter du ofta?
:. Äter gärna vegetariskt med mycket linser och bönor. Och soppor. Mums!

När du är på kalas, är du den som sitter eller hjälper du till att duka av?
:. Jag hjälper gärna till, men såklart det beror på vart man är!

Var sitter du helst när du bloggar?
:. Vid datorn i arbetsrummet på övervåningen.

Köper du trisslotter ofta?
:. I stort sett aldrig, bara ibland i panikpresent... hihi...

Vilken stad eller land har varit din bästa semester?
:. Kan inte säga annat än Grekland! Älskar det! Fast i år bubblar Turkiet. Är grymt sugen på maten!

Tv-kanal du tittar mest på?
:. Oj, 3:an eller 4:an tror jag.

Jag har ingen koll på vilka som svarat på detta så jag utmanar den som känner sig manad... ;)

lördag 2 maj 2009

Grillad biff med sparris, grönsaker, marinerad getost och sweetchiliyoghurt


Oj, vad vi grillar nu. Men det är ju så härligt väder, det går inte att låta bli. Grillad biff, sparris och grönsaker på spett fick sällskap av marinerad getost (gudomligt gott!) och yoghurt med sweet chili. Med på bilden kom inte hasselbackpotatisen och grönsalladen... Gissa om vi blev mätta! :)

Jag ger ett marinadrecept i repris, jättegott!

Marinad till ca 1 kilo kött

1 msk soja
2 msk olja
2 tsk timjan
1 msk oregano
2 smulade lagerblad
2 krm svartpeppar
2 små pressade vitlöksklyftor
rivet skal av 1 citron

Blanda samman marinaden och vänd ner köttet (eller jag brukar lägga köttet i en plastpåse och hälla marinaden över). Låt stå svalt några timmar.

Yoghurt med sweet chili

2 dl turkisk yoghurt
2-3 msk sweet chili
1 pressad vitlöksklyfta, liten
salt, peppar

Blanda samman, smaka av och låt stå en stund.

onsdag 29 april 2009

Kanongod kikärtsröra med harissa


Jag älskar hummus och här är en kanongod variant med harissa. Jag har gjort min egen harissa och utgår från denna. Kanske är den man köper starkare. Vad vet jag. Gillar att ha denna "hummus" på knäcke till en god soppa. Eller som tillbehör till ugnsrostade rotsaker. Mums!

Kanongod kikärtsröra med harissa

ca 250 g kikärtor (eller 1 burk)
ca 1 msk harissa
1-2 msk kallt vatten
salt, peppar

Mixa kikärtor och harissa och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Testa gärna även:

måndag 27 april 2009

Pasta med grönsaksfräs, bönor och pesto


Detta är verkligen snabbmat! När resten av familjen mer än gärna äter köttbullar till sin pasta väljer jag att äta min pasta med grönsaksfräs och bönor. Så gott och mättande!

Grunda med en portion fullkornspasta på tallriken. Fräs skivade champinjoner, skivad squash och skivad rödlök i lite olja. Tillsätt strimlade soltorkade tomater och lite strimlad grillad paprika. Salta och peppra. Fördela över pastan. Strö över kidneybönor eller andra bönor som du gillar. Toppa med en klick pesto. Mums!

lördag 25 april 2009

Klyftpotatis med grekiska smaker till gott grillat



Idag har det ju varit strålande sol och ca 20 grader varmt. Dock lite blåsigt, men härligt härligt! Sonen har fått en ny cykel så det har cyklats fram och tillbaka på gatan hela eftermiddagen. Dottern fick en ny hjälm i varje fall, annars fick hon ärva cykeln... Kan säga att hon var mycket glad.

Vi grillade för andra gången denna månad. Det blev grillspett på bitar av skinkstek. Jag var väldigt osäker på hur det skulle gå och grilla det men hade läst om att det kunde vara lättare om man lindade bacon runt köttet, så det gjorde jag. Supergott! Till spetten ljuvlig tzatsiki, en grönsallad och klyftpotatis med grekiska smaker. Potatisen blev riktigt god:

Klyftpotatis med grekiska smaker

potatis
olivolja
timjan
salt

fetaost
soltorkade tomater, strimlade
svarta och gröna oliver

Lägg potatisen, som du skurit i klyftor, i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja (jag brukar ta max 1 msk till 4 portioner) och blanda med torkad timjan och salt. Tillaga mitt i ugnen vid 225 grader, ca 30-40 min. Fös ihop klyftorna och lägg på fetaost i bitar, soltorkade tomater och oliver. Ställ tillbaka in i ugnen ca 10-15 min.

torsdag 23 april 2009

Mandelfisk


Hurra! Jag lyckades hitta en fiskrätt som hela familjen uppskattade! :) Barnen tycker annars nästan bara om stekt panerad fisk och köpta fiskpinnar (såklart). Mandelfisk var något de gärna kunde tänka sig igen (och jag med för den delen, tyckte det var toppengott!). Jag serverade med potatismos och kokta grönsaker. Receptet kommer från Vår Kokbok.

Mandelfisk
2 vuxna och 2 barn

400 g sej
½ tsk salt
½ dl flytande margarin
½ dl ströbröd
ca 1 dl mandelspån (flagad mandel)
½ dl fryst persilja
knappt 1 krm vitlökspulver (här kan man ta mer om man gillar det...)

Skär den tinade fisken i bitar och lägg tätt i en ugnssäker form. Salta. Blanda margarin, ströbröd, mandelspån, persilja och vitlök. Bred blandningen över fisken. Tillaga mitt i ugnen, vid 200 grader, ca 25 min.

tisdag 21 april 2009

Couscous med torkad frukt och rostade grönsaker


Häromdagen hade jag med mig denna goda sallad när jag var till min kollega H för att jobba. Blev inspirerad av Caroline Hofberg (som vanligt). Passar bra att äta som den är men även till en bit kyckling till exempel.

Couscous med torkad frukt och rostade grönsaker
4 portioner

Grönsaker:
1 squash
1 röd paprika
2 morötter i slantar
8 färska champinjoner
1-2 rödlökar
1 tsk rapsolja
salt

Skär alla grönsaker i bitar och lägg på bakplåtspappersklädd långpanna. Blanda med 1 tsk olja och salta. Rosta i ugnen ca 30 min, vid 225 grader.

Couscous:
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ kuvert saffran
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk harissa, gärna hemgjord
2 krm mald kardemumma
rivet skal av 1 tvättad citron
4 dl couscous
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
ca 2 dl torkad frukt, t ex aprikoser, fikon, dadlar, russin, katrinplommon

Till servering:
skållade och skalade och rostade mandlar
yoghurt

Koka upp vatten, buljong och saffran och rör tills buljongen löst sig. Blanda i vitlök, harissa, kardemumma, citronskal och couscous. Dra kastrullen från värmen och låt det svälla under lock, ca 5 minuter. Rör couscousen fluffig med en gaffel.

Blanda couscous med grönsaker, kikärtor och den torkade frukten som du skurit i bitar. Servera med mandlar och yoghurt.

söndag 19 april 2009

Kikärtsgryta och annat indiskt...


Ja, jag vet, jag är verkligen såå insnöad på kikärtor och indiska och marockanska smaker. Men det är ju så gott! Idag hade vi min moster A och mormor I och morfar K på besök. Jag bjöd på en liten indisk vegetarisk minibuffé som bestod av krämig daal, kikärtsgryta med indiska smaker och spenat- och grönsaksröra med feta. Till detta nybakta chapati, kokos, russin, yoghurt, rostade cashewnötter, tomat, gurka... Mums!

Här kommer det goda receptet på kikärtsgrytan (från den lilla boken Snabbt och smalt):

Kikärtsgryta med indiska smaker
4 portioner

1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
2 tsk rapsolja
2 tsk spiskummin
2 tsk curry
1 sött äpple, i små tärningar
2 bananer, i små tärningar
1 burk krossade tomater (jag hade 500g)
1 grönsaksbuljongtärning
2 burkar kikärtor, sköljda och avrunna

Fräs löken i olja i en kastrull. Låt spiskummin och curry fräsa med någon minut. Lägg i frukt och tomatkross samt en grönsaksbuljongtärning. Låt småkoka med lock ca 20 min (kortare tid är ok om man har bråttom). Tillsätt kikärtorna, låt allt bli varmt och smaka av.

fredag 17 april 2009

Bärrutor


Maken önskade dessa godbitar under påskhelgen. Jag har gjort dem många gånger men nu var det väldigt längesedan. De blev uppskattade av alla! Kanske passar som gottis hemma hos dig i helgen? Receptet kommer från Vår bakbok.

Bärrutor
ca 30 st

200 g smör eller margarin
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
ca 5 dl färska eller frysta bär, t ex hallon och blåbär
50 g mandelspån

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (ca 30 x 40 cm). Smält fettet i en kastrull och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker i fettet. Blanda till en slät smet. Häll den i långpannan. Fördela bären över kakan. Strö över mandelspånen.
Grädda i mitten av ugnen, vid 175 grader, ca 30 minuter. Lyft ur kakan och lägg långpannan upp och ner över den. Låt kakan kallna och skär den i bitar. Perfekt att frysa.

onsdag 15 april 2009

Snabbkalops


Kalops med lövbiff testade jag idag. Gott tyckte jag och dottern. Maken åt men ville inte ha matlåda... :( Sonen tyckte det var godare än tacos... tills vi förstod att det bara var de inlagda rödbetorna som var så goda! Hi hi... Receptet, ett enkelt sådant, är Caroline Hofbergs:

Snabbkalops
4 portioner

500 g lövbiff, strimlad
2 morötter, tunt skivade
1 purjolök, strimlad
margarin att steka i
1½ msk vetemjöl
8 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1 tsk soja
4 dl vatten
1½ msk kalvfond (jag tog en kalvbuljongtärning)

Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor
kokta grönsaker

Bryn köttet i ett par omgångar i smör i en stekpanna. Lägg tillbaka köttet i pannan, strö över mjöl och rör om. Lägg i morötter, purjo, kryddor, soja och vatten +fond/buljong. Låt koka upp och puttra ca 10 minuter under lock (jag kokade möjligen 20 min).

måndag 13 april 2009

Kikärtsgryta från Marocko


Jag gillar verkligen Caroline Hofberg och hennes recept. Jag hittade en "kikärtsgryta från Marocko" som jag givetvis ville testa. Jag är ju svag för sådana smaker. Hela familjen åt! Sonen ville ha en andra portion och sade att jag kan laga det igen. DET är ett gott betyg eftersom han alltför ofta tycker att jag lagar mindre god mat. Oh, jag blir så lycklig! Han ska få det igen minsann… tralala…

Harissa är en supergod chili/vitlökspasta som verkligen är pricken över i:et. Jättegott att smaksätta med mot slutet men jag valde att servera den bredvid eftersom jag inte ville riskera att det blev för starkt för barnen.

Kikärtsgryta från Marocko
4 stora portioner

2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, hackade
1 röd paprika, fint tärnad
1 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
1 kanelstång
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl russin (jag blandade russin, klippta aprikoser och katrinplommon)
2 burkar kikärtor (eller 480 g hemkokta), sköljda och avrunna
150 g bladspenat (hade inte jag hemma så det uteslöt jag), sköljd
1 dl hackad koriander (hade jag inte heller i eftersom jag sällan köper färska kryddor)
salt

Till servering:
en klick yoghurt
1 dl mandel, skållad och rostad
harissa
couscous eller ris

Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Lägg i paprika och kryddor och låt dem fräsa med någon minut. Häll på tomater, vatten och buljong. Koka grytan under lock ca 20 min. Blanda i den torkade frukten och kikärtorna efter halva tiden. Vänd ner spenaten. Smaka av med salt (och ev harissa, ca 1 tsk). Strö över mandel och koriander och servera med de olika tillbehören.

söndag 12 april 2009

Filodegspaj med keso och feta och resten av påskbuffén...


Idag har vi ätit den "sedvanliga" påskbuffén, en dag försent känns det som... Jag gjorde för första gången en filodegspaj med keso och feta, som jag hittat på Pickipicki (som i sin tur fått den från Lumumma...). Jag tänkte att den verkade otroligt god och det VAR den verkligen! Gillar som bekant filodegsknyten, men det gick minst lika bra med en paj också! :) Svärmor är såå förtjust i filodegsskapelser så det blir standard när de är på besök. I morgon har vi rester så att det räcker till både lunch och middag tror jag! ;) Var det ett bra eller dåligt betyg?

Nåväl, utöver filodegspajen serverade jag följande:

-Sill i olika varianter
-Kokt potatis
-Ägghalvor med skagenröra
-Ugnsstekt lax
-Skagenröra som sås till laxen
-Tunnbrödsnittar med salami
-Prinskorv och Gustafskorv (köte jag till pappa för att fjäska lite, hihi)
-Köttbullar fast järpar tillagade i ugn
-Quinasallad med ruccola, rödlök, svarta bönor, lime, tomat, paprika och gur
-Supergoda baguetter med valnötter, havregryn och graham (synd att det var ett "på känn"-bröd...)

Till kaffet hade maken önskat sig bärrutor. Recept kommer en vacker dag.


Filodegspaj med keso och feta
1 pkt filodeg
3 ägg
500 g keso
200 g fetaost
Ca 20 gröna oliver
Ca 2 dm purjolök, strimlad
1 stor vitlöksklyfta, hackad
1 msk oregano
Smörj en pajform (jag hade en långpanna som filodegsarken täckte) och lägg flera lager filodegsark (hälften) i formen. Pensla med olja eller uppvispat ägg mellan varje lager. Fräs purjolöken tillsammans med den finhackade vitlöken. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll fyllningen i formen. Grädda i 30-45 minuter i 225 grader tills äggstanningen stelnat. Ta ut pajen och täck den med flera lager filodeg, pensla mellan varje lager samt ovanpå pajen. Låt pajen därefter få fin färg i ugnen.

fredag 10 april 2009

Havrebräck


Detta blev delresultatet av mitt bakande igår... Havrebräck, ett recept jag fann i tidningen Matmagasinet. Det blev mycket väl godkänt här hemma! :)

Havrebräck
16 st

½ pkt jäst
6 dl degspad (mjölk/fil + vatten)
2 tsk salt
5 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
ca 7 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i saltet och vänta tills jästen lösts sig. Tillsätt degspad, havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig. Jäs under bakduk ca 1-2 timmar (värm till 37 grader om du jäser ca 45 min).

Ta upp degen på bakbordet. Dela i två bitar och rulla ut till längder. Platta till lätt och skär i bitar. Pensla med vatten och doppa bröden i havregryn. Lägg bröden på bakplåtspappersklädd plåt och häs 30 min. Grädda ca 10 min vid 250 grader.

torsdag 9 april 2009

Glad påsk!


Vi är redo! Nu kan påskkärringarna komma, jag har godisskålen förberedd! Första året vi bodde här i huset kom inga kärringar, gissa om vi var besvikna. Vi hade laddat upp med godis men vi såg alla gå förbi... Hihi, nu vågar de komma hit i alla fall! :) Både sonen och dottern är inställda på att klä ut sig, det är första gången för dem.

Egentligen skulle vi inte ha varit hemma idag då vi skulle hälsat på familjen G i Örebro. Tyvärr blev deras yngsta dotter sjuk så vi får åka dit senare under våren istället. Krya på er ordentligt nu så att ni får en fin påsk!

I morgon kommer pappa hit och sover över och på söndag kommer makens familj på påskbuffé. Jag funderar på vilka godsaker jag ska baka men har svårt att välja... Idag är det grått och regnigt ute så jag passar på att baka matbröd: mjukt tunnbröd och havrebräck. Jag har längtat efter att baka hela veckan men det har varit fullt upp.

Glad påsk till alla mina goa läsare!

onsdag 8 april 2009

Falafel med pita


Idag har jag äntligen kommit mig för att göra egna falafel (tidigare har jag bara sett eleverna göra det på Hk:n...). Döm av min förvåning när maken tyckte om dem! Glad! :) Även sonen ville glatt testa och det verkar som om han tyckte det var okej! Serverade dock hamburgare till resten av familjen men det var kul att de ville testa mina falafel. Det får bli det till oss alla någon gång! :)

Jag serverade med hemgjorda pita, isbergssallad, tomater, gurka, paprika, rödlöksringar och en yoghurtsås med lite vitlök och honung. Gott!

Falafel
ca 3 portioner (ca 15 st)

1 burk kikärtor eller ca 250 g hemkokta
½ gul lök, skalad och klyftad
1 vitlöksklyfta, skalad
1 tsk spiskummin
½ tsk koriander
½ tsk salt
malen svartpeppar
3 msk fryst hackad persilja
1 tsk potatismjöl
ev 1-2 msk kallt vatten att späda med

2 tsk olja att steka i

Mixa samman ingredienserna utom vatten. Späd ev till en bättre konsistens. Forma små, platta biffar och stek i olivolja till fin färg på båda sidorna.

tisdag 7 april 2009

Pestopasta med tonfisk och avocado


Åh, jag älskar verkligen att gå hemma och vara ledig och laga till vad man känner för till lunch. Idag gjorde jag det enkelt för mig. Jag stekte på färdiga köttbullar till barnen och till mig kokade jag broccoli och brysselkål som jag sedan vände ner pesto, spagetti, tonfisk och tärnad avocado i. Mums. Smakade ljuvligt!

Pestopasta med tonfisk och avocado
1 portion

några broccolibuketter och brysselkål
1 portion kokt spagetti
1 msk pesto, gärna hemgjord
½ burk tonfisk i vatten
½ avocado, tärnad
salt, peppar

Koka broccoli och brysselkål i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och rör ner spagetti och pesto. Blanda ordentligt. Vänd ner tonfisk och avocado. Salta och peppra.

måndag 6 april 2009

Österländsk köttgryta


Jag hade en bit färsk skinka i frysen som jag kände att jag borde göra något av. Det fick bli en gryta som jag fann i Vår kokbok. Jättegod! Serverade med bulgur och kokta grönsaker. Man kunde även servera chutney till, men det glömde jag helt bort. Som vanligt blev det lite ändringar i receptet och här kommer min version:

Österländsk köttgryta
4 portioner

ca 500 g fläskkött, färskt benfritt av bog eller skinka
2 gula lökar, hackade
1 morot, skivad
1 purjolök, strimlad
margarin att steka i
1½ tsk curry
2 dl vatten + 1 kalvbuljongtärning
2 msk soja, äkta
½ msk vinäger
1 tsk paprikapulver
1 krm ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
1 banan i skivor
1 äpple i tärningar
2 dl minifraiche
ljus maizenaredning
ev salt, peppar (tyckte inte jag behövdes...)

Bryn köttet och lägg över i en gryta. Fräs lök, morot och purjolök i margarin tillsammans med curryn och lägg över i grytan med köttet. Tillsätt buljong, soja, vinäger och kryddor. Låt koka upp och puttra under lock ca 25 minuter. Lägg efter 10 minuter i frukt och mini fraiche. Puttra färdigt. Red av med lite maizena och smaka av.

söndag 5 april 2009

Vit chokladmousse med fruktsalsa


Denna vecka har det varit hur mycket som helst och det kanske märks på antal blogginlägg... Ingen ork har funnits hos mig att fixa något "extra".

Igår hade vi middagsgäster som jag aldrig träffat förut. Det var en av makens arbetskamrater med sambo. Det gick bra och var trevligt! :) Vi hade baconlindade dadlar och små filoknyten som lite småplock innan maten. Det som är kul är att barnen älskar båda godsakerna. Sedan bjöd jag på lammstek och den goda potatis- och getostpajen (fast jag bytte ut hälften av margarinet mot lättkesella). Balsamicosås till det. Gott!

Efterrätten blev något nytt för mig: en vit chokladmousse med fruktsalsa. Moussen kommer från Coops sida. Man kan ta frukt och bär som man gillar bäst såklart.

Vit chokladmousse med fruktsalsa
8 portioner

2 dl grädde, 20 % fett
200 g vit blockchoklad
2 dl kesella

Fruktsalsa:
fryst mango, ½ pkt
frysta hallon, ½ pkt
frysta jordgubbar, ½ pkt
2-3 tsk honung

Vispa grädden. Smält chokladen i mikron. Blanda den smälta chokladen med kesellan. Rör ner grädden. Fördela smeten i 8 glas och ställ i kylen att stelna minst 2 tim.

Låt bär och frukt tina. Blanda med honung och ställ i kylen. Fördela över moussen strax före servering.

onsdag 1 april 2009

Laxpytt med rotfrukter och örtyoghurt


Blev sugen på att göra en pytt med lax idag. Mycket gott och enkelt! Passar perfekt att servera en kall sås med örter till. Lime fungerar fint i såsen, men uppskattas inte här hemma... Jag serverade även med broccoli, brysselkål och blomkål.

Laxpytt med rotfrukter och örtyoghurt
4 portioner

8 potatisar, tärnade
3 morötter, tärnade
1 bit kålrot, tärnad
olivolja att steka i
1 rödlök, strimlad
4 laxfiléer
salt, peppar
valfri krydda (jag hade en fiskkrydda från Santa Maria, med lite saffran, fänkål, dill, vitlök)

Örtyoghurt:
2 dl turkisk yoghurt
½ tsk honung
2 msk blandade frysta örter (dill, gräslök, basilika)
salt, peppar

Rör ihop ingredienserna till såsen och låt den stå i kylen och mogna.

Förkoka potatis, morot och kålrot i saltat vatten. Se efter med provsticka att de är färdigkokta, eller nästintill i varje fall. Låt dem rinna av och svalna en stund. Stek tärningarna i olivolja i en stekpanna.

Skär laxen i kuber och stek i olja med rödlöken. Krydda med fiskkrydda (eller valfri), salt och peppar. Blanda med potatisblandningen. Smaka av. Servera med örtyoghurt och kokta grönsaker.

söndag 29 mars 2009

Kasslergratäng med grönsaker


Idag när jag hämtade dottern hos svärföräldrarna gav svärfar mig en bit kassler. Jag köper nästan aldrig kassler och det stod still i mitt huvud när jag tänkte på vad jag skulle kunna göra. Hittade sedan ett recept i Bonniers kokbok som jag inspirerades av. Jag lade till lite grönsaker men följde annars receptet (nästan... hihi). Resultatet blev bra och alla åt upp sin mat! :)

Vad lagar du helst av kassler?

Kasslergratäng med grönsaker
4 portioner

150 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
1 liten squash, skuren i små bitar
ca 10 cm purjolök, strimlad
1 msk olja
2 msk fryst basilika
salt, peppar

ca 400 g kassler i tunna skivor
3 tomater

Ostsås:
2 msk vetemjöl
4 dl lättmjölk
salt, peppar
1 dl riven parmesanost eller annan lagrad ost

Börja med ostsåsen. Vispa ut vetemjölet med hälften av mjölken i en liten kastrull. Koka upp under omrörning. Tillsätt resten av mjölken och låt puttra på svag värme några minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner osten. Ställ såsen åt sidan.

Fräs spenat, squash och purjolök i oljan tills vätskan kokat bort. Tillsätt basilika, salt och peppar. Lägg i botten av en ugnssäker form.

Stek kasslerskivorna hastigt på båda sidor i en varm stekpanna och lägg dem sedan ovanpå grönsakerna. Skiva tomaterna och stek även dem lätt. Lägg ovanpå kasslern. Häll på ostsåsen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, vid 225 grader. Servera med pasta, potatis, quinoa, matvete eller vad du nu är sugen på!


lördag 28 mars 2009

Gott och saftigt nötbröd


Härliga lördag! :) Just nu är vi faktiskt barnfria! Det händer i stort sett aldrig ska ni veta. Sonen (5 år) har åkt till faster för att sova där. De skulle åka tunnelbana och gå på bio. Spännande för honom! Dottern (3 år) är hos farmor och farfar och myser. Här hemma har maken och jag precis kommit in från en långpromenad och så småningom ska jag börja med middagen. Det blir "bara" gamla favoriter såsom getosttoast och oxfilé med whiskeysås. Ett glas rött förstås.

Jag bakade ett mycket gott bröd häromdagen. Gillar bröd med mycket nötter och gör du likaså borde du testa detta! Jag skivar upp det och tar fram så många skivor jag behöver.

Gott och saftigt nötbröd

1 pkt jäst
drygt 2 tsk salt
8 dl vatten, fingervarmt
1 msk honung
2 msk olja
2 dl havrekli
1 dl linfrö
1 dl rostade solrosfrön
1 dl pumpafrön (gärna rostade)
1 dl hackade valnötter
3 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Till pensling och garnering:
filmjölk och vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lägg i salt. Låt det smälta och tillsätt vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa med bakduk ca 1 timme.

Häll den jästa degen i en långpanna (jag har en form som är 24*36 cm) med bakplåtspapper. Jäs ca 20 minuter. Pensla med filmjölk och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 20 minuter.

När brödet svalnat delar jag det i fyra bitar. Då får man en limpa som man skär upp i skivor, förpackar i plastpåsar och fryser in.

torsdag 26 mars 2009

Marockansk köttfärssås


Jag kunde inte låta bli att testa en ny, spännande variant av köttfärssås, som jag hittade i Caroline Hofbergs Marocko på ett fat. Jag tyckte den blev jättegod, men övriga familjen gillar traditionell köttfärssås bättre. Jag serverade med spagetti men man kan också ha couscous eller ris.

Marockansk köttfärssås
4 portioner

ca 500 g lamm- eller nötfärs
1 stor gul lök, fint hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
olivolja
2 tsk paprikapulver
1 kuvert saffran
1 kanelstång
1 msk färskriven ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 burk krossade tomater
2 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1 burk kikärtor, sköljda och avrunna
1oo g katrinplommon, delade
salt, peppar

Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter, utan att det tar färg. Lägg i köttfärs och chili och låt det bryna med. Blanda i kryddorna och låt dem fräsa med en stund. Tillsätt tomater, vatten, buljong och koka såsen under lock ca 20 minuter (längre om du har tid).

Lägg i kikärtor och katrinplommon och fortsätt koka ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 25 mars 2009

Våffeldagen

Idag har jag haft en hemmadag eftersom sonen varit sjuk. Nu är han dock pigg och det blir förskola i morgon.

Eftersom det är våffeldagen idag testade jag att göra egna våfflor (för första gången tror jag!) :) Först åt vi potatissoppa med palsternacka och blomkål. Gott! Därefter blev det våfflor (oh, så kladdigt och meckigt det var tyckte jag...). Hittade ett recept från Allt om Mat:

Hemlagade frasvåfflor
ca 8 våfflor

3 dl vetemjöl (jag bytte ut 1 dl mot havrekli)
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
100 g smör, smält och avsvalnat

Tillbehör:
Vispad grädde och sylt

Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i hälften av mjölken och blanda till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och smöret.

Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smält smör till första omgången. Lägg på 3/4-1 dl smet, bred ut och grädda våfflorna gulbruna. Servera genast med grädde och sylt.

Åt du våfflor på våffeldagen?

tisdag 24 mars 2009

Havrescones med kummin


Testade att göra scones med havregryn och det blev jättegott! Föräldragruppen fick smaka på dessa i söndags. Vet att en del inte gillar kummin så det kan man ju utesluta om man vill...

Havrescones med kummin
4 runda kakor (16 bitar)

4 dl havregryn
4 dl vetemjöl special med fullkorn (eller vanligt vetemjöl eller siktat dinkel)
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
2 tsk hel kummin
½ dl olja
3½ dl fil, yoghurt eller mjölk

Blanda först de torra ingredienserna. Rör ner olja och fil och blanda raskt ihop till en kladdig deg. Lägg upp i fyra högar på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut till runda kakor med mjölade händer. Skåra kakorna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter vid 250 grader.

måndag 23 mars 2009

Tacokryddad kycklinglasagne


Gårdagens middag bestod av en kycklinglasagne från Ica. Mycket gott tyckte hela familjen! Jag bytte ut en lök mot purjolök. Dessutom använde jag både broccoli och blomkål (det stod enbart broccoli i recepet) som jag förkokade innan jag skar ner det i mindre bitar som fick fräsa med i pannan.

Tacokryddad kycklinglasagne
4-5 portioner

500 g kycklingfilé
1 gul lök, fint hackad
ca 15 cm purjolök, strimlad
några buketter av vardera blomkål och broccoli, förkokade och skurna i mindre bitar
1 röd paprika , hackad
2 påsar taco kryddmix (à 40 g)
1 1/2 dl vatten
2 dl minifraiche
200 g färskost, light (av philadelphiatyp)
2 dl lättmjölk
ca 9 lasagneplattor
1 dl riven lagrad mager ost

Sätt ugnen på 225°C. Skär kycklingen i lillfingerstora strimlor. Stek kyckling och grönsaker i 1 msk olja i 5 minuter. Tillsätt taco kryddmix och vatten. Rör i minifraiche, färskost och mjölk. Koka upp kycklingragun och låt puttra några minuter.
Täck bottnen på en ugnssäker form, ca 20x30 cm, med ett tunt lager kycklingragu. Lägg på ett lager lasagneplattor. Varva ragu med plattor. Avsluta med ett lager ragu. Strö över osten. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter. Servera med en grönsallad med vinägrett.

söndag 22 mars 2009

Läckra kladdiga chokladformar


Oj, så fort helgen har gått. Först nu ikväll har jag tid att sätta mig framför datorn. Idag har jag pysslat i köket en massa. Bakat bröd, kokat en rejäl omgång kikärtor, lagat mat, förberett morgondagens middag osv.

Föräldragruppen var här idag och det var väldigt trevligt. Jag bjöd bland annat på dessa läckra kladdiga chokladformar, som jag knyckt receptet på hos Matplatsen. Jag är så fräck så att jag skriver receptet här med:

Läckra kladdiga chokladformar
30 st

Kakan:
4 ägg
6 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao
3 dl mjöl
200 g smällt smör
30 folieformar (av mazarintyp)
Blanda detta och klicka i smeten i formarna. Det räcker med ca 1 msk/form!! Ställ in i ugnen 10-12 min 200 grader.
Fyllningen:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Smällt smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka i hop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något. Häll det sedan i formarna (inte så det täcker hela kakan utan lämna en liten kant runt om). Ställ sedan in dem i frysen och låt stelna. Och sen plockar man bara fram dem strax innan de ska serveras, de smakar bäst lite halvtinade.

fredag 20 mars 2009

Fredag kväll...

... och snart hoppar jag i säng. I kylen står bröddegen inför vår lördagslyx. Så smidigt att man kan göra degen kvällen innan och grädda på morgonen. Mums!


Till middag ikväll blev det denna underbara köttfärspaj som jag aldrig tröttnar på. Uppskattas av hela familjen. Dottern satt idag och talade högljutt om att hon gillar svamp. Så bra då! ;)

I morgon åker vi och hälsar på pappa över dagen. Det ska bli trevligt. Han pratade om att vi skulle få lax till middag och det är ju inte helt fel. Kanske får jag vara med och laga maten om jag har tur?!

På söndag får vi besök av föräldragruppen så då ska här bakas! :) Det blir en fullspäckad helg med andra ord, men det är bara kul tycker jag. Förhoppningsvis kan jag promenera lite också då vi har stegräknartävling på jobbet...

Trevlig helg!

torsdag 19 mars 2009

Harissa

Till min lammsoppa nedan använde jag en hemgjord harissa. Harissa är en chilipasta (ursprungligen från Tunisien) som är vanlig i norra Afrika. Används i Marocko som bordskrydda i grytor och couscousrätter.

Harissa
1 liten burk

4-5 röda chilifrukter, grovhackade
4-5 skalade och grovhackade vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk malen koriander
1 tsk salt
½ dl olja

Mixa ingredienserna till en slät massa. Förvara i kylen i en liten glasburk. Går också att frysa in i mindre portioner.

Källa: Ica.

onsdag 18 mars 2009

Harira - soppa med lamm, linser och kikärtor


Jag köpte ju Caroline Hofbergs bok Marocko på ett fat, på bokrean. Den är underbar. Soppoman som jag är har jag testat en soppa ur boken. Det blev en köttsoppa som jag trodde skulle bli alltför mäktig, men det blev den inte. Supergott med strimlade dadlar i, det ska jag inte glömma! Hon rekommenderar även hårdkokt ägg, men det hade inte jag. Soppan smaksätts med harissa, som jag gjorde själv.

Harira - soppa med lamm, linser och kikärtor
6 portioner

300-400 g benfritt lammkött, t ex av steken
2 gula lökar
1 bit rotselleri, ca 250 g
1 morot
3 tomater
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
1 kuvert saffran
2 liter vatten (ev 1½ liter - späd mer sedan istället)
4 köttbuljongtärningar (ta 3 om du minskar mängden vatten)
2 dl linser
1 burk kikärtor
ca 1-2 tsk harissa, gärna hemgjord (recept kommer i ett separat inlägg)
salt
hackad persilja
(hackad koriander)

Till servering:
hårdkokta ägg
strimlade färska dadlar
paprikapulver

Putsa köttet och skär i små bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär rotfrukterna i små tärningar. Skär tomaterna i mindre bitar. Fräs lök och rotfrukter i olivolja i en stor gryta. Lägg i köttet och bryn det runt om. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
Tillsätt tomater, vatten, buljongtärningar och röda linser. Koka soppan ca 40 minuter. Skumma ev. Tillsätt kikärtor (sköljda och avrunna) och smaka av med harissa och salt och blanda i örtkryddorna. Servera med hårdkokt ägg med paprikapulver och strimlade dadlar.

tisdag 17 mars 2009

Toscapäron


Det här är en gammal klassiker som är väldigt god och framför allt väldigt enkel att göra. Receptet kommer från Vår Kokbok.

Toscapäron
6 portioner

1 burk päronhalvor

Toscaglasyr (jag gjorde dubbel sats):
ca 50 g flagad mandel (eller ca 1 dl hackade nötter/mandel)
50 g margarin eller smör
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg frukhalvorna på ett ugnssäkert fat.

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och häll glasyren över frukten. Grädda i mitten av ugnen tills ytan fått vacker färg, ca 10 min. Servera dem ljumma med vaniljglass eller vispad grädde.

måndag 16 mars 2009

Biff med hasselbackspotatis, gräddig portvinsås och gratinerade champinjoner


Denna rätt är helt i vår smak. Tänk att man gör hasselbackspotatis så sällan när det är så fantastiskt gott! Och såsen blev jag glatt överraskad av! För att inte tala om champinjonerna. Mums! Stek biffen det allra sista du gör, den ska vara nystekt.

Biff med hasselbackspotatis, gräddig portvinsås och gratinerade champinjoner
4 portioner

4-8 skivor (beroende på storlek och hunger) biff eller dylikt

Hasselbackspotatis (från Vår Kokbok)

2-3 medelstora potatisar/person
smält margarin
salt
ströbröd

Sätt på ugnen på 225 grader. Skala potatisarna, som bör vara jämnstora. Skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Det går lätt om man lägger dem i en träsked.
Lägg potatisarna med den skivade sidan uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en långpanna. Pensla dem med fett och stek mitt i ugnen tills de har fått färg och är mjuka, ca 45 min. Pröva med provnål. Pensla dem med fett ett par gånger under stekningen. Strö över lite salt och ströbröd mot slutet.

Gräddig portvinssås
6 portioner

1 schalottenlök, mycket fint hackad
1 msk margarin
2 dl vatten
2 dl portvin
1 kalvbuljongtärning
2½ dl matlagningsgrädde
1 msk soja
3 msk ljus maizenaredning
salt, peppar

Fräs löken ett par minuter i margarinet. Tillsätt vatten, portvin och buljongtärning. Låt koka utan lock ca 15 minuter. Tillsätt grädden och sojan och låt puttra några minuter till. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar. Såsen går att förbereda och bara värma under omrörning.

Gratinerade champinjonhattar

ca 2 champinjoner/person

ca 100 g färskost av valfri smak (jag hade med kantarellsmak)
ca ½ dl valfri crème fraiche
1 liten vitlöksklyfta, pressad
2-3 msk riven parmesanost
salt, peppar

Rör samman ingredienserna till röran. Skär bort foten på champinjonerna. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen vid 225 grader, ca 15 min. Ta ut dem och häll bort överflödig vätska. Lägg en klick fyllning på varje champinjon och gratinera i ugn ca 10-15 minuter tills de fått fin färg (ja, mina fick stå för länge...).

söndag 15 mars 2009

Toast Skagen à la Fruktsallad


Jag har varit sugen på Toast Skagen länge och tog tillfället i akt nu när familjen G skulle komma på besök. En gammal klassiker som är så god! Godast med hemgjord skagenröra förstås. Fast jag väljer att inte ha majonnäs som bas, det gillar jag inte. Så här gjorde jag:

Toast Skagen à la Fruktsallad
4-5 portioner

500 g räkor med skal
½ burk (à 75 g) röd kaviar, jag kör Icas
2 msk hackad, fryst dill
½ liten rödlök, fint hackad
1 tsk lättmajonnäs
½ tsk honung
1 dl mini fraiche
1 dl turkisk yoghurt
salt, peppar

Till servering:
rostade brödskivor
tunna citronskivor
avocadotärningar
grönsallad

Skala räkorna och hacka dem grovt. Lägg räkor, kaviar, dill, rödlök, majonnäs, honung, fraiche och turkisk yoghurt i en skål. Blanda varsamt. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp röran på rostade brödskivor (gärna med kanterna bortskurna). Servera med citronskiva, avocadotärningar och sallad.