söndag 10 februari 2008

Aftonbladets vinnarkladdkaka


Idag kom familjen N och hälsade på. Vi har inte setts på väldigt länge så det var mycket trevligt att äntligen få träffas! :) Tack återigen för presenterna! I alla fall så fick jag ju en anledning att baka en smarrig kaka och då testade jag vinnaren i Aftonbladets kladdkaketävling. Och det var en kladdkaka helt och hållet i min smak.

Kakan innehåller både vit och mörk choklad och inte alls sådär mäktig stark chokladsmak som vissa kakor får... Jag smälte chokladen i mikron istället för vattenbad och så körde jag margarinet separat i en annan skål i mikron. Jag hade 1 tsk vaniljsocker istället för vaniljstång, det blev bra. Kakan blev mycket kladdig (i och för sig gott) och kanske kommer jag grädda ett par minuter extra nästa gång jag gör den. För nästa gång blir det definitivt! Mums!

Duokaka med vit och mörk choklad

Blir 1 kaka

Du behöver:
200 g smör
100 g vit blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker som jag tog)
Gör så här:
1. Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret. Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.
2. Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje. Rör tills den blir lite luftig.
3. Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.
4. Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).
5. Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om. Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.
6. Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om. Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.
7. Ta en rund form och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).
8. Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 225 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!

4 kommentarer:

Anonym sa...

åh jag blir så arg på mig själv att jag alltid går in och läser din blogg när jag är som allra sugen på ngt och så hade du kladdkaka idag! lät riktigt gott! och jag ska verkligen prova att baka långpannebrödet du hade...

fruktsallad sa...

Hihi! Jag ska försöka att inte fresta dig så mycket! ;) Annars var kladdkakan gudomlig, jag längtar efter resterna som ligger i frysen...

Kram

meadagar sa...

Nu har jag testat den här kladdkakan också. Jag använde "vanlig" choklad istället för blockchoklad och det blev supersmaskigt. Och jag älskar mörk choklad så jag tog riktigt mörk. Nu har mannen och barnen något att fika på imorgon när jag jobbar länge.

fruktsallad sa...

Kul att du också testade den! Hur länge hade du din i ugnen och hur tyckte du konsistensen blev? Här har vi fortfarande en bit kvar i frysen... :) Den som spar han har!