tisdag 19 februari 2008

Skållat kornmjölsbröd


Jag skrev ju att jag skulle baka på lovet! :) Detta bröd hittade jag i en veckotidning när vi var till pappa och A i söndags. Jag kan ju inte hälsa på folk utan att skriva av recept. Hi hi... Brödet är grovt och saftigt. Mycket gott!

1 stort bröd

2½ dl kornmjöl
½ dl linfrön
3½ dl kokande vatten

½ pkt jäst
1½ tsk salt
2 msk olja
2½ dl vatten
9 dl rågmjöl
3-4 dl vetemjöl (Jag hade nog ca 3 dl…)

Mät upp kornmjöl och linfrön i en bunke och häll kokande vatten över. Låt stå 1-2 timmar.

Lös upp jästen i saltet. Tillsätt olja och kallt vatten och häll i kornmjölsblandningen. Tillsätt rågmjöl och även vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, enklast med elvispens degkrokar. Forma till en längd och jäs på plåten ca 50 minuter. Grädda på nedersta falsen i 200 grader ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Brödet kan med fördel vila 12 timmar innan det skärs upp. Frys in skivorna och ta fram så många du önskar åt gången.

2 kommentarer:

meadagar sa...

Jag älskar att baka eget bröd och har massor med goda recept. Dessutom så vet man ju vad som är i det hembakta till skillnad mot det köpta. Det är också så underbart att ha hembakt bröd att ta fram ur frysen. Det är vardagslyx!

fruktsallad sa...

Ja, hos oss är det väääldigt sällan det förekommer köpebröd. Ibland önskar mannen att vi ska köpa limpa, men annars är det u härligt att alltid ha hembakt i frysen!