fredag 8 februari 2008

Långpannebröd


Ställer man sig och bakar en helt vanlig vardagskväll kan det vara skönt med ett lättbakat och smidigt bröd. L, du ville ju ha tips på ett sådant bröd, så håll till godo! Man kan variera ingredienser och mjölsorter, det är bara att experimentera! Ett annat bröd, som nästan är ännu enklare, är mina pladuskor (antingen som portionsbröd eller i långpanna).

24 bitar

1 pkt jäst
2 dryga tsk salt
8 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
1 dl linfrön
4 dl havregryn, gärna fiberberikade
6 dl vetemjöl special av fullkorn
6 dl vetemjöl

Lös jästen i saltet. Tillsätt vatten och olja. Rör sedan i linfrön, havregryn och båda mjölsorterna. Det blir en lös deg. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Strö över mjöl och platta ut degen med mjölade händer. Skåra med mjölad degskrapa 24 bitar. Jäs under bakduk ca 40 min.

Om man vill kan man pensla med fil och strö över olika sorters fröer. Grädda sedan mitt i ugnen vid 225 grader, ca 16-18 minuter. Låt svalna något innan brödet läggs över på galler. Skär/bryt i bitar. Frys in det som inte går åt och ta fram så många som önskas och mikra!

Inga kommentarer: