lördag 9 februari 2008

Tvåårsfirande och ett fantastiskt bröd!


Tänk, idag är det TVÅ år sedan dottern föddes! :) Otroligt, vilken stor tjej hon har blivit. Idag blir det ett litet kalas med bullar, kolakakor och tårta. Till kvällen tacos, såklart, allt enligt stora damens önskemål.


Nu på morgonen blev det som vanligt varma bröd, denna gång Ett fantastiskt bröd från Anna Bergenström. Jag gjorde det ofta för några år sedan, men det är väl inte det allra nyttigaste. Nu bakade jag på havrekli och siktat dinkelmjöl istället för graham och vete som det är i det ursprungliga receptet. Brödet blir lite segt och får en god, lite hårdare skorpa. Gott! Jag jäste degen i kylen över natten.

Till ca 20 bröd

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
½ paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1½ dl havrekli
11-12 dl siktat dinkel
+ mjöl till utbakningen

Lös jästen med salt och honung. Tillsätt vatten, mjölk, havrekli och dinkelmjöl. Arbeta snabbt ihop till en lös deg. Strö över ett par matskedar mjöl och jäs under duk ca 1½ timme (eller som jag över natten, men då har jag kallt degspad).

Sätt ugnen på 250 grader. Strö ca ½ dl mjöl på bakbordet och stjälp upp degen UTAN att röra ihop den innan. Strö över ½ dl mjöl och platta försiktigt ut degen. Knåda inte! Skär med mjölad degskrapa ca 5 remsor av degen. Dela sedan varje remsa i 3-4 bitar. Lägg över på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Enligt originalreceptet ska brödet gräddas längre, men jag tycker 10 min räcker. Svalna utan bakduk så brödskorpan blir frasig och fin.

6 kommentarer:

linda sa...

vi kommer jättegärna och hälsar på en dag då!

meadagar sa...

Gratulera henne så mycket från mig och min familj. Det är verkligen så att tiden flyger iväg. Jag har svårt att förstå att min äldsta pojke ska börja förskoleklass till hösten.
Kram!

lina sa...

Åh, vad gott brödet ser ut!!!! Vilken fin blogg förresten!

Anonym sa...

GRATTIS till stora damen!! Hoppas ni haft en bra dag!! :)

Kram från Hillis

kisse sa...

Detta brödrecept måste jag genast testa! Har börjat baka mer på sista tiden. Hälsa och gratulera "lilla damen"!!

fruktsallad sa...

Oj vad kul med så många kommentarer! :)

Linda: skoj! vi får snart bestämma vilken dag det kan bli!

Meadagar: Det ska jag göra! Jag kan inte heller fatta att tiden går så fort!

Lina: Tackar så mycket! Gillar din blogg skarpt!

Hillis: Tack! Vi hade en bra dag! :)

Kisse: Det är klart du ska testa, det är härligt att baka!

Kram till er allihopa!