måndag 24 mars 2008

Parmesanbröd


Detta goda bröd passar utmärkt till min goda fisksoppa. Men det passar definitivt på en buffé också! :) Jag blev bjuden på brödet för flera år sedan hemma hos min dåvarande kollega E och hon serverade det till just fisksoppa. Receptet kommer från ICA och jag har minskat på mängden fett...

3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 ägg
2 dl riven parmesanost
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
6-8 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg
sesamfrön
Smält margarinet i en kastrull på svag värme, slå i mjölken och låt blandningen bli ljummen. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smula jästen i degbunken och rör ut den med degvätskan. Arbeta in övriga ingredienser och sist vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Knåda degen på lätt mjölat underlag. Rulla ut en längd, 5-6 cm tjock och skär den i 12-14 bitar. Ställ dem tätt med snittytan upp i formen. Jäs i ca 20 minuter. Pensla brödet med ägg och strö på sesamfrön. Grädda i nedre halvan av ugnen i ca 30 minuter. Låt det svalna på galler.

Inga kommentarer: