lördag 8 mars 2008

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Idag har jag tillagat jordärtskockor för första gången i mitt liv! :) Egentligen borde jag rostat dem i ugnen eller gjort en soppa för att riktigt känna dess smak, men nu blev det en gratäng till den stekta entrecôten. Pappa är ju här och jag ville bjuda honom på något riktigt gott. Skämma bort honom lite. ;)

Jag lyckas inte särskilt bra med mina potatisgratänger. Visst, det blir gott, men aldrig så krämigt som jag önskar. Nu hade jag fått tips om att koka potatisen i gräddmjölken innan. Ringde min vän P för att kolla hur mycket vätska jag skulle beräkna och sådär. Jag säger bara: Vilken tur att jag har inhandlat en teflonkastrull! Det gick jättebra att koka potatisskivorna. :) Och gratängen blev krämig och god!

4 portioner

300 g jordärtskockor, skalade och skivade
700 g potatis, skalad och skivad
5 shalottenlökar, hackade
1 vitlöksklyfta, hackad
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl lättmjölk
1½ tsk salt
2 dl riven ost, mager, lagrad

Koka potatis, jordärtskockor, lök och vitlök i gräddmjölken tillsammans med salt. Rör om försiktigt och se upp så att det inte bränns. Koka så att potatisen nätt och jämnt blir mjuk. Lägg i 1 dl av osten så att den smälter i blandningen. Lägg allt i en form och strö resten av osten över. Gratinera i ugnen ca 15 minuter, vid 200 grader. Låt stå ca 20 minuter innan servering.

3 kommentarer:

meadagar sa...

Jordärtskockor är så goda, det är en av mina absoluta favoriter och de kan användas till så mycket. Jag odlar själv i stugan på somrarna.

fruktsallad sa...

Ja, det kanske man skulle våga sig på i sommar! Vad använder du dem till?

meadagar sa...

Jag kan använda dem i många goda rätter. De är goda att rosta i ugn, ha i en soppa eller i en rotfruktsgratäng och en höjdare i vegetarisk lasagne.