lördag 1 september 2007

Potatis- och getostpaj


Mmm, vad god denna paj är! Jag har gjort den ett flertal gånger. Perfekt som tilbehör till en bit oxfilé, som det blev ikväll. Balsamicosåsen blev ett utmärkt komplement! Synd bara att maken har feber och är sjuk när vi tänkt lyxa till det på helgen... :( Receptet kommer från ICA.


Portioner: 8-10

1 krm salt
150 g kallt smör

500 g kokt potatis (koka den nätt och jämt klar)
2 ägg
2 dl crème fraiche (jag använder mini fraiche)
1 1/2 dl grädde (jag tar laga lätt-grädden)
1/2 dl hackad gräslök
2 krm salt
300 g grovriven getost, t ex vit caprin eller chèvre

Blanda mjölet och saltet med smöret, skuret i bitar. Använd en gaffel och arbeta degen tills den är smulig. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylskåpet i minst en timme.

Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.

Riv potatisen på den grövsta sidan av järnet. Vispa upp äggen och tillsätt crème fraiche och grädden. Blanda i gräslöken och kryddorna. Rör ner osten och potatisen. Fyll pajformen och grädda pajen i ca 50 minuter.

Inga kommentarer: