söndag 30 september 2007

Köttgryta utan några större konstigheter


Söndag är en perfekt dag för köttgryta. Oftast är vi hemma, i alla fall på förmiddagen, och då kan grytan puttra bäst den vill. Andra dagar blir det för stressigt. I denna gryta får rotfrukterna koka med från början, det blir gott när de kokar sönder och ger grytan en något tjockare konsistens. Jag serverade med bulgur och en stor grönsallad med tomat, gurka, majs, paprika, rödlök och sallad. Dressing till salladen.

en stor sats, minst två middagar till vår familj:

ca 1 kg fransyska eller annat nötkött såsom högrev eller ytterlår
1 msk margarin
drygt 2 msk vetemjöl
ca 8-9 dl vatten
2 kalvbuljongtärningar
1 gul lök, hackad
1 morot, tärnad
1 stor potatis, tärnad
1 liten bit rotselleri, tärnad
ca 6 färska champinjoner
1 msk soja
1 dl laga lätt

Skär köttet i bitar och bryn i margarinet i två omgångar. Lägg över köttet i en stor kastrull eller gryta. Pudra över vetemjölet och rör om ordentligt. Tillsätt vatten och låt koka upp. Skumma eventuellt av. Tillsätt grönsakerna (utom champinjonerna) och buljongtärningarna och låt grytan koka läääänge, gärna drygt 2 timmar, se efter så att köttet är mört. Tillsätt efter en timme skivade champinjoner och soja. Mot slutet, tillsätt grädden, grytan behöver inte koka mer. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: