lördag 1 september 2007

Chokladkaka med daimchokladtryffel


Maken önskade en sådan här kaka till lördagsfikat. Vi gillar att göra en tryffel ovanpå chokladkakan. Receptet kommer från Arla, fast där används egentligen mörk choklad. Jag tycker att det är godare med lite ljusare choklad ovanpå och denna är en av våra favoriter. Tryffeln blir här ganska lös, jag undrar om det beror på valet av choklad. Nästa gång tar jag nog 1 dl grädde istället. Inte för att det gör något, kakan är helt underbar ändå! :)


15-20 bitar

150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:

1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g Marabou daimchoklad (eg mörk choklad)
(enligt originalet ska det vara 1/2 dl rostade pinjekärnor, men det passar inte här...)
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.

Inga kommentarer: