måndag 22 december 2008

Julvört


Min pappa vill ha dopp i grytan på julafton och det får han såklart! :) Till det måste det ju vara vörtbröd och det GÅR bara inte att köpa ett. Maken försökte minsann att luras och säga att det var billigare med köpevörten. Men se det gick jag inte på! ;) Så trots att jag själv inte är så förtjust i vört har jag bakat till pappsen (och andra sugna såklart!). Jag har bakat efter Leilas recept ett par jular och det blir bra! Fast jag tog julmust istället för julöl. Ändrade på gradantalet och gräddningstiden också... Originalet finner du här, men detta gjorde jag:

Julvört
2 limpor

50 g färsk jäst
3 dl porter
2.5 dl julmust
50 g smör
0.5 dl rapsolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
ca 2 dl russin

Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan. Tillsätt russin. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk. Jäs i bunken till dubbel storlek, eller ca 1 timme.

Forma till limpor och jäs under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader då du sätter in bröden (i nedre delen). Grädda ca 40 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: