tisdag 30 december 2008

Mäktig chokladtårta


Kanske passar denna som efterrätt på nyår? Hur som helst är den fruktansvärt god och en dröm för chokladälskare. Mannen hade fått den på jobbet och insisterade att jag skulle baka den här hemma! Blev uppskattad! Receptet kommer från Therese Wikström (recept.nu). Gör tårtan dagen innan eftersom glasyren behöver tid att stå till sig.

Mäktig chokladtårta

200 g smör
4 ägg
5 dl socker
180 g vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Glasyrtryffel:
100 g smör
300 g mörk choklad av bästa kvalitet (jag blandade mörk och ljus choklad)
2 dl grädde
1 dl socker

Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret i en kastrull på spisen. Ställ åt sidan och låt det svalna. Knäck äggen i en bunke. Blanda ner det smälta smöret och sikta i de övriga ingredienserna genom en sil. Den här kakan blir bättre ju mindre man rör i den så försök att bara precis blanda om. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Häll smeten i en formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 25 minuter. Kakan ska ha en fast kant men vara mjuk i mitten.

Glasyrtryffel: Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt. Hacka chokladen och lägg den i en rymlig skål eller bunke. Koka upp grädde och socker och slå blandningen över den hackade chokladen. Rör så chokladen smälter. Tillsätt därefter smöret och blanda till en slät smet. Låt stå i rumstemperatur minst 12 timmar innan du glaserar tårtan. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera, gärna med fina, färska bär.

Inga kommentarer: