lördag 1 november 2008

En riktigt god toscapaj


Idag har vi varit och hälsat på min mormor och morfar hela dagen. Vi var tillsammans till kyrkogården och tände ljus och sedan var vi hemma hos dem och hade det mysigt. Åt och åt och åt...

Till lunch fick vi en soppa med rotsaker och korv. Låter inte mycket för världen men smakade himmelskt när man var lite frusen efter kyrkogårdsbesöket. Till middag blev det fläskfilé fylld med feta och soltorkade tomater, klyftpotatis och en god sås. Och sen, som pricken över i:et, hade mormor bakat en toscapaj. Hur kunde hon veta att det var det absolut bästa hon kunde bjuda mig på?! Jag har länge varit sugen på att göra en sådan paj! :) Receptet kommer från Anna Bergenström. Mormor hade blandat lite olika nötter, Anna använder hasselnötter och mandel. Man kan göra på enbart mandel med.

Toscapaj
1 liten pajform

Pajdeg:
1½ dl vetemjöl
1 msk socker
50 g margarin
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
100 g hasselnötter
100 g hel sötmandel

Smet av:
1 dl socker
1 msk ljus sirap
50 g margarin
1 msk mjölk
1 msk vetemjöl

Gör pajdegen, gärna i matberedare. Låt vila minst 1 timme i kylen. Kavla sedan ut den tunt och lägg i en liten pajform. Ställ i kylen igen.

Sätt ugnen på 200 grader. Skålla och skala mandeln och rosta den i långpanna i 7-8 minuter. Passa noga, den bränns ganska lätt. Rosta även nötterna, ca 5 minuter. Gnugga bort det mesta av det bruna skalet.
Grädda pajskalet utan fyllning i 12-15 min vid 200 grader. Gör under tiden toscasmeten. Lägg allt till smeten (dock ej mandel och nötter) i en liten kastrull. Sjud över svag värme så att allt smälter samman, men låt ej smeten koka. Ta av kastrullen från värmen och lägg i nötter och mandel. Bred ut smeten i pajskalet. Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter.

Skär helst inte i kakan förrän nästa dag. Den är allra godast om den får mogna ett dygn. Kakan går utmärkt att frysa!

2 kommentarer:

Anonym sa...

usch, vad sugen jag blir!
jag älskar toscakaka åxå..

kram

Familjen Granath sa...

Vad mysigt ni verkar haft det:) Gullig mormor också...