måndag 17 november 2008

Indisk gryta med mandel och aprikoser

Denna underbara gryta med smaker av kanel och kardemumma görs med fördel på lamm eller varför inte kyckling? Jag älskar grytor och kokar lääänge. Ofta förbereder jag och värmer upp dagen därpå - grytan blir bara ännu godare!
Indisk gryta med mandel och aprikoser
5-6 portioner

ca 1 kg benfritt kött av lamm, nöt eller kyckling
margarin eller olja att bryna köttet och löken i
1 gul lök, hackad
2 tsk curry
1 tsk hel kardemumma
ca 2 kanelstänger
1 stor potatis, tärnad
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
6 aprikoser, klippta
ca 15 mandlar, skållade, skalade och rostade i stekpanna
1 förpackning laga lättgrädde

Skär köttet i bitar om 2*2 cm. Bryn i omgångar i margarin eller olja och lägg över i en större gryta. Fräs löken tillsammans med kryddorna i ytterligare fett och lägg över i grytan. Tillsätt potatis, vitlök, tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärning och låt grytan puttra under lock i ca 1-2 timmar (möjligtvis den längre tiden för nöt). Gör du med kyckling behövs bara ca 20 min. Tillsätt mot slutet klippta aprikoser och mandlar. Rör i grädden innan servering. Låt det bli varmt och smaka av.


Inga kommentarer: