onsdag 4 februari 2009

Helt vanliga kanelbullar


När jag var liten och fyllde år bakade min mamma alltid kanelbullar. Bullar och kaffekakor stod alltid på fikabordet. Och en gräddtårta med mosad banan, sylt och vindruvor/hackad choklad ovanpå. Varje år.

Dottern fyller TRE år på måndag. Jag bakar alltid kanelbullar till barnens födelsedagar för att det hör till, men framför allt för att det är så uppskattat! Jag gör enligt receptet på mjölpåsen. För att få fina, saftiga bullar är det viktigt att man inte tar för mycket mjöl (degen ska kännas lite kladdig) och att man inte gräddar bullarna för länge.

Kanelbullar
32 rätt stora (just idag gjorde jag 40 st)

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
margarin
strösocker
kanel

Garnering:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och se till att degspadet blir 37º (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och kardemumma och rör om. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Täck den med bakduk och låt jäsa på rumsvarmt ställe 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en avlång, ca 1 cm tjock platta. Bred margarin över degplattorna och strö över kanel och socker. Vik plattan dubbelt på längden. Skär varje längd i 16 avlånga strimlor. Snurra strimlorna några varv och gör en knut. Lägg den färdiga bullen på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

Familjen Granath sa...

mums...känner doften hit...här ligger dock Elin med kräksjuka..men det verkar lindrigt då hon nästan är som vanligt och kunnat äta kex:)Hoppas ni mår fint och får en bra födelsedag! Hälsa dottern Grattis. Kram

Anonym sa...

mm..gott!
jag brukar faktiskt åxå baka egna bullar- mums!

usch, vad åren springer iväg :D