Även om ni ser en extremt ojämnt (jag är inte kompis med varmluftsugnen ännu... har bara haft den i fem år, men ändå...) gräddad paj så är detta en helt vanlig ost- och skinkpaj. Receptet kommer även det från boken Pajer. Jag hade dock enbart mjölk i stanningen (bytte ut grädden mot mjölk). Det gick toppen det med!
En helt vanlig ost- och skinkpaj
6 bitar
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
75 g kylskåpskallt margarin
3/4 dl smal kesella, 1% fett
3 dl vetemjöl
2 krm salt
75 g kylskåpskallt margarin
3/4 dl smal kesella, 1% fett
Häll mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt margarinet i kuber. Mixa till smulig massa och tillsätt vattnet. Kör tills degen formar sig till en degboll. Låt ligga och vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.
Tryck ut degen i en stor pajform, ca 24 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter i 200 grader.
Fyllning:
200 g rökt skinka
3-4 dl riven lagrad ost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Skär skinkan i fina tärningar. Fördela skinka och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över skinkan och osten.
Grädda pajen i mitten av ugnen, vid 200 grader, tills fyllningen stannat och fått fin färg, ca 40 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar