lördag 14 februari 2009

Rotfruktspaj med bacon, fetaost och dill


Hoppas att ni alla har haft en trevlig Alla hjärtans dag. Här har dagen varit mysig. Nybakat bröd som vanligt på lördagar. Storhandling. Pulkaåkning med barnen i solskenet. Mysmiddag med familjen och Melodifestival. Till det känslan av att man har en hel veckas ledighet framför sig! :) Sportlov! Hurra!

Jag fortsätter med tema pajer. Denna paj har jag velat testa ända sedan jag köpte boken Pajer av Caroline Hofberg. Den blev jättegod och var poppis på pajbuffén.

Rotfruktspaj med bacon, fetaost och dill
6 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 krm salt
75 g kylskåpskallt margarin
3/4 dl smal kesella, 1% fett

Häll mjöl och salt i matberedaren. Tillsätt margarinet i kuber. Mixa till smulig massa och tillsätt vattnet. Kör tills degen formar sig till en degboll. Låt ligga och vila i kylen i plastpåse ca 1 timme.

Tryck ut degen i en stor pajform, ca 28 cm i diameter. Förgrädda ca 10 minuter i 200 grader.

Fyllning:
1 morot
1 palsternacka
150 g rotselleri
1 pkt bacon
2 dl strimlad purjolök
1 dl hackad dill
2 dl smulad fetaost (eller västerbottenost om man föredrar det)
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm peppar

Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Förväll dem i lättsaltat vatten ett par minuter. Häll av kokvattnet och låt dem svalna.

Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.

Blanda rotfrukter, bacon, purjolök, dill och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna.

Grädda pajen i mitten av ugnen, vid 200 grader, tills fyllningen har stelnat, ca 40 min.

1 kommentar:

enAnnan sa...

Jag som är tokig i rotfrukter bara måste prova denna!
Vi får jobba och gå i skola en vecka till sedan är det vår tur för sportlov, ska bli härligt.