måndag 2 februari 2009

Italienskt bondbröd


Min mamma bakade alltid detta underbara bröd och jag tyckte att det var som allra godast med smör och äppelskivor på. Mums. Det passar perfekt att servera till en bit mat (som jag gjorde på min grekiska buffé) eller att bre lite vitlökssmör på och gratinera i ugnen. Ett bröd med få ingredienser, men med lång jästid.

Italienskt bondbröd
2 st

50 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl

Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, saltet och arbeta in det mesta av vetemjölet. Spar lite av mjölet till utbakning. Jäs under bakduk 1½ timme.

Dela degen i två delar och forma till två bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs 30-40 minuter utan bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen vid 250 grader, 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bröden gräddas 15 minuter i eftervärme. Svalna på galler under duk (eller utan duk om du vill ha hårdare skorpa).

1 kommentar:

Anonym sa...

mmm... säkert helt underbart gott!
jag har brödabstinens just nu- känns som jag skulle kunna trycka i mig en hel limpa själv :D