fredag 20 februari 2009

Goda semlor


Bara några dagar kvar till den riktiga semmeldagen! :) Passa på och förbered så att du kan bjuda på hemgjorda semlor. Garanterat uppskattat. Perfekt att ha semmelbullarna på lut i frysen, plocka fram och tina och fixa till semlorna! Snabbt och smidigt, såvida man inte gör alla samtidigt förstås! ;) Jag har gjort enligt recept i Allt om Mat (fast jag gjorde 20 bullar istället för 26 som det stod i receptet...). Själv är jag inte vidare förtjust i bakverket, men gillar den goda mandelmassefyllningen. Jag gröper ur stora gropar så det får plats med mycket fyllning!

Semlor
20 st

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl, (ca 900 g)

Fyllning:
400 g mandelmassa
1,5 dl mjölk
6 dl vispgrädde

Garnering:
florsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 20 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.

Skär av ett litet lock på bullarna. Riv mandelmassan grovt på rivjärn. Gröp ut en del av inkråmet i varje bulle och blanda detta med mandelmassan. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.
Fördela massan i de urgröpta bullarna. Vispa grädden fluffig men inte för hård och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. lägg tillbaka locken ovanpå grädden och pudra över florsocker.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh det är så gott med semlor, dock är jag inte så förtjust i själva mandelmassefyllningen och därför brukar jag istället fylla min med vaniljkräm eller blåbärssylt! Det är så gott! :-)
En riktigt god hembakad semlebulle med smör är hellre aldrig fel!

Anonym sa...

Jag tycker precis som du om mandelfyllningen mest! Jag har alltid haft svårt för att det är så mycket grädde till skillnad från min mamma och bror som är galna i grädden bara. Och sambon min, han ogillar allt på semlan förutom själva bullen, haha. Tänk vad olika alla kan tycka :) Kram /Jasmine

lina sa...

Semlor är kanongott, fast några få per år räcker för mig. Annars blir det lätt för mycket av det goda. Håller med om att hembakta är mumsigast! Helst med hemmagjord mandelmassa i:)

fruktsallad sa...

kalasgott: det är just grädden jag inte vill ha.. mandelmassa är såå gott tycker jag! :)

Jasmine: Bullen är itne helt fel som den är den helelr! :)

Lina: Jag har faktiskt aldrig gjort egen mandelmassa någon gång. Kanske man skulle testa? Jag älskar köpt...

Familjen Granath sa...

hmmm semlor ska enligt mig vara utan el med lite mandelmassa..alla tycker olika:)Har dock blivit förtjust i semeltårta. Har ni ätit det? Då kan alla ta så stor bit man vill, mycket bra.

Har du kollat dag för träff?

Kram på dig

Anonym sa...

mmm...semlor, jag hade semmelkalas igår för mina vänner och gjorde grymt goda semlor =) dina ser jättefina ut.
Rolig blogg.
(leilabakar.blogg.se)