onsdag 10 december 2008

Långpannebröd med dinkel och havrekli


Vanligtvis brukar vi ha fullt med bröd i frysen, men nu var det nästan slut. Denna vecka är redan tuff och då passar det med något lättbakat. Jag gillar detta långpannebröd som kommer från tidningen Matmagasinet. Här ska man pensla med ägg och strö över pumpafrön. Kan tänka mig att det blir suveränt gott, men det går inte hem här...

Långpannebröd med dinkel och havrekli
24 bitar

1 pkt jäst
8 dl fingervarmt vatten
300 g havrekli
2 tsk salt
5 dl fullkornsdinkelmjöl
2 dl grovt rågmjöl
5 dl ljust dinkelmjöl

Ev ägg och pumpafrön till dekoration

Smula jästen och häll på vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, men spara ½ dl av det ljusa dinkelmjölet till utbakningen. Arbeta degen 10 min för hand eller 5 min med degkrokar på elvispen. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll i degen. Ta mjölet som är kvar och klappa ut degen i långpannan. Skåra med degskrapa 24 bitar. Jäs under bakduk ca 50 minuter. Pensla ev och strö över pumpakärnor. Grädda mitt i ugnen , vid 225 grader, ca 20 min.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Låter gott

Vickan sa...

Åh,det måste jag prova!

Anonym sa...

blir baksugen! :)

fruktsallad sa...

Brödet blir verkligen gott och mättande! Enkelt också, och det är ju inte fel! :)