söndag 9 mars 2008

Honungskryddad rödvinssky med timjan

Jag vet att en del inte tycker att det ska vara sås till potatisgratäng, men när nu mina inte alltid blir sådär krämiga så garderar jag mig med en sås också: ;) Fann en på ICA´s sida och bytte ut rosmarin mot timjan och tillsatte balsamvinäger då jag tyckte det blev lite för mesigt först. Enligt maken ligger den tvåa på vår såslista. Absoluta favoriten är balsamicosåsen.

Portioner: 4

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk torkad timjan
1 tsk olivolja
1 dl rödvin eller matlagningsvin
5 dl vatten
3 msk kalvfond på flaska
1 msk honung
1-1½ msk ljus maizenaredning
1 msk balsamvinäger
timjan, salt och peppar

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs lök, vitlök och timjan i olivolja i en kastrull så att löken mjuknar.
3. Tillsätt rödvin och reducera på låg värme till hälften.
4. Tillsätt vatten och kalvfond. Låt sjuda i 15 minuter.
5. Tillsätt hunung, rör om.
6. Sila såsen och red av.
7. Tillsätt 1 msk balsamvinäger och ev lite mer torkad timjan. Smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

meadagar sa...

Balsamvinäger är så gott. Jag ska definitivt testa dina såser! Tack för tipsen.
Kram!