Detta recept kommer från ICA och tro det eller ej - jag följde receptet till punkt och pricka! Hm, nja, jag hade ingen brun maizenaredning utan tog ljus istället. Det gick toppenbra! Och såsen blev god och kommer absolut serveras igen! Den tar lite tid att göra. Vill man göra en enklare sås med rödvin, kan man testa balsamicosåsen.
Portioner: 6-8
100 g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
1 1/2 msk kakaopulver
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
2 msk konc kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
olivolja till stekning
salt, peppar
Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull. Bryn grönsakerna tills de får färg men utan att brännas. Strö över kakaon. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på vinägern. Rör och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten. Småkoka i 10–15 minuter. Rör ner maizenaredningen. Smaka av med salt och peppar. Sila av och servera till köttet.
Tips! Kan med fördel göras flera dagar i förväg. Det går även att använda mörk choklad av god kvalitet. Rör ner ca 40 g i såsen strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar