torsdag 17 januari 2008

Mustig köttsoppa


Torsdag är alltid soppdag hemma hos oss. Torsdagar är även handlingsdagar och jag har inte så mycket tid för matlagning. Därför gäller det att förbereda kvällen innan om man ska kunna göra en soppa som tar lite tid... Igår kväll skar jag alla grönsakerna och lade i en tät burk. Även köttet hade jag förberett, det kokade jag i hel bit i helgen.

Till 4 personer

½ kg nötkött, ex fransyska, högrev eller ytterlår

2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
2 potatisar, tärnade
1 palsternacka, tärnad
2 morötter, tärnade
1 bit rotselleri, tärnad
1 msk olja
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
500 g krossade tomater
1 liter vatten
3 kalvbuljongtärningar
2 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk mejram
2 msk tomatpuré
salt, peppar

Koka köttet med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Det tar ca 1-1½ timme. Låt det svalna och skär i mindre bitar.

Fräs det hackade och tärnade i olja i en stor kastrull. Tillsätt paprika och spiskummin och fräs någon minut till. Tillsätt övriga ingredienser och låt soppan puttra ca 45 minuter. Lägg i köttet när det återstår ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: