onsdag 9 januari 2008

Krosslimpor


Jag fortsätter på mitt vetekross. Häromdagen bakade jag dessa goda bröd, efter recept av Anna Bergenström. Men något gör jag säkert fel. Hon skriver att man arbetar ihop degen med en trägaffel till en lös deg. Pyttsan, jag skulle aldrig få ihop det sådär enkelt. Jag tycker degen blir svårarbetad och jag gör den inte utan min assistent! Fattar ej varför... Då tar jag inte ens allt mjöl som finns i hennes recept. Jag återger i alla fall receptet såsom jag gör det... Jag skivar sedan upp brödet och fryser in det, då är det enkelt att ta fram så mycket som man behöver!
Till 2 bröd
Dag 1:
1 msk kummin
1 msk salt
3 dl vete- eller rågkross
2 dl havrekli
1-2 dl solrosfrö (rosta gärna innan så får de mycket mer smak!)
5 dl kokhett vatten
Dag 2:
2 msk smör till formarna
ca 15 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
5 dl kokhett vatten
1 msk honung
Första dagen:
Mät upp alla torra ingredienser i en bunke. Slå kokhett vatten över och rör om. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
Andra dagen:
Ta två brödformar à 2 liter och smörj med smör. Blanda hälften av vetemjölet med torrjästen. Rör ner detta i bunken från gårdagen. Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om. Häll i resten av mjölet, men var försiktig så att degen inte blir för torr. Den får gärna vara lite kladdig. Ta upp den på bakbordet och knåda försiktigt ihop degen och forma två limpor. Lägg i formarna. Jäs 1 timme under duk. Grädda i 200 grader ca 50 min. Tippa ur bröden ur formarna och grädda utan formar upp och ner ca 10 min. Svalna under en handduk.

3 kommentarer:

Magdalena sa...

kikade förbi din blogg, blev tipsad av min kusin Linda att kolla in dina recept på din sida, fanns mycket smått och gott..

fruktsallad sa...

Hihi, ja det är väl både onyttigheter och nyttigheter. Försöker tänka nyttigt men ääär ju så svag för gottis! Jag kom in på din sida med efter att ha besökt Lindas sida. Fast jag var feg och lämnade inget avtryck...

Magdalena sa...

hehe...jag tycker det är roligt att folk delar med sig av sina favvorecept.. Man (jag i varje fall) lider ju ofta av ide torka... det är bra med både nyttigt och onyttigt man behöver båda sorterna ibland...inte behöver du vara feg det är så kul om nån lämnar en liten kommentar...